Home spelen 25 leuke activiteiten voor kinderen met Pasen

25 leuke activiteiten voor kinderen met Pasen

Kinderuitjes met Pasen

Je hebt als paasuitjes de paasvuren en de paasmarkten, kan ook heel gezellig zijn, maar er is meer. Ik struinde en vond een aantal leuke kinderactiviteiten met Pasen.

Je kunt natuurlijk besluiten tijdens de paasdagen de moestuin vast in te richten (als start van mijn gemakkelijke online moestuincursus), maar je kunt er ook op uit gaan. Onze groentetuin kan een dagje wachten 😉

Met Pasen gaan de meeste pretparken weer open, maar daar wilde ik nu nog even niet aan. Ik zocht wat rustiger uitjes na een aantal drukke weken. En ik wilde de paasdagen doorbrengen met kinderactiviteiten waar het hele gezin blij van wordt.

Ik zocht en vond een aantal leuke paasuitjes. Ik zet de paasactiviteiten die leuk zijn voor kinderen én ouders voor je op een rij.

Paasactiviteiten Groningen

Paaseieren zoeken in een klimpark

In het Breakout Grunopark kun je eieren zoeken op een andere manier. Op de verschillende routes, hoogtes en obstakels zijn paaseieren verstopt.

Er zijn 3 verschillende parcoursen. Elk parcours bestaat uit uitdagende hindernissen. Je loopt bijvoorbeeld van platform naar platform over verschillende obstakels. Er is een brug met losse balkjes, een verticaal net, een evenwichtsbalk en een V-brug met 1 touw laag en 2 touwen hoog. Klimmers worden met een continue zekersysteem vastgezet aan de “life-line” om de veiligheid te waarborgen.

Tussen 13:00 – 17:00 heb je 2 uur de tijd om in het klimpark eieren bij elkaar te zoeken. Kosten: €10,-.

Lees meer over deze paasactiviteit in Groningen

Vogelwandeling met eieren zoeken

Op tweede paasdag tussen 10.00 uur en 12.30 uur in het natuurgebied Bourtange met de boswachter kijken en luisteren naar de vogels. Vanwege Pasen liggen er voor de kinderen paaseieren verstopt in het veld. De echte vogeleitjes moet je laten liggen.

Deelname is gratis, wandelschoenen zijn handig.

Lees meer over deze paasactiviteit in Groningen

Paasactiviteiten Drenthe

Echte eieren zoeken

Bij Buitencentrum Boomkroonpad te Drouwen kun je op Eerste en Tweede paasdag een paaswandeling maken door de bossen van de Hondsrug. Samen met een gids van Staatsbosbeheer ga je echte eieren in de natuur zoeken. Weet jij welke vogels er al zo vroeg in het voorjaar een ei leggen? Niet alleen vogels leggen trouwens eieren, maar ook mieren, vlinders, slangen en bijen.

Ga met de gids mee naar buiten en ontdek alle eitjes in de natuur! Leuk voor het hele gezin.

Start tussen 13.00 en 16.00 uur, kosten t/m 12 jaar € 2,50, daarna € 5,-.

Lees meer over deze paasactiviteit in Drenthe.

Paasbrunch in dierentuin

In Wildlands kun je op eerste en tweede paasdag tussen 10:30 en 12:30 uur genieten van een uitgebreide paasbrunch. dat kan ook zonder de dierentuin te bezoeken, maar dan mis je iets.

Na 80 jaar sloot Dierenpark Emmen in 2015 de deuren om plaats te maken voor een nieuw park vol belevenissen: Wildlands Adventure Zoo Emmen. Op maar liefst 22 hectare Nederlands landschap vind je nu de grootste overdekte jungle van de wereld.

Je verkent de deze dierentuin via torens, touwbruggen en bootjes. Oog in oog met de dieren waan je je hier in de wilde natuur.

Lees meer over deze paasactiviteit in Drenthe

Paasactiviteiten Overijssel

Boogschieten op de Sallandse Heuvelrug

In het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug bij Nijverdal is een Paasfair. Kinderen kunnen er van alles doen. Zich laten schminken, broodjes bakken, knutselen en eten uit de natuur.

Ook kun je leren boogschieten. Je leert de techniek en er zijn verschillende schietdoelen zoals blazoenen, wildposters en ballonnen om op te richten. Ook verbeter je je houding en weet je wat jouw dominante oog is.

Moe geworden? Laat je dan rondrijden met de Heideslak. Zo kun je meteen de omgeving ontdekken.

Lees meer over deze paasactiviteit in Overijssel.

Eierspeurtocht in bomenpark De Lutte

Als je je aanmeld bij het Infocentrum in Schenkerij PoortBulten kun je meteen op pad. Op elk ei langs de route staat een raadsel. Probeer het goede antwoord te vinden. Onderweg vind je enkele speeltoestellen en speelmateriaal. Maar je kunt ook vogels spotten vanuit de vogelkijkhut of de mammoetboom proberen te omarmen met z’n allen.

Dit historische bomenpark en een later aangelegde poelenlandschap vormen samen de basis voor het unieke Arboretum Poort Bulten. Een bijzonder park van waar slingerpaadjes, doorkijkjes, lage heesters en hoge bomen elkaar afwisselen en een heerlijke plek om te wandelen. Er staan 2500 bomen en heesters uit alle werelddelen verdeeld over 1000 soorten. Er is zelfs een pindakaasstruik, de blaadjes ruiken heerlijk naar pindakaas.

Je vind er ook zwerfstenen uit ijstijden.

Reserveren is niet nodig.

Lees meer over deze paasactiviteit in Overijssel.

Paasactiviteiten Gelderland

Eieren zoeken in het Zandenbos

Ook in het Zandenbos bij Nunspeet kun je paaseieren. In verschillende stukken bos heeft de paashaas chocolade-eieren verstopt. Daar zitten ook een paar gouden eieren tussen. Heb je er een gevonden? Dan krijg je een leuke prijs. Voor verschillende leeftijden is er een vak om te zoeken. Je kunt ook het aantal paaseitjes in een schaal raden of met de paashaas op de foto gaan.

Voor bewoners van de verzorgingstehuizen in Nunspeet is er een inzamelingsactie zelfgeschilderd of beplakt gekookt eieren. Bezoekers wordt gevraagd die mee te nemen als gift. Hier een suggestie voor als je zelf paaseieren wilt beschilderen.

Lees meer over deze paasactiviteit in Gelderland

Verkoop geweistangen edelherten

Op eerste paasdag kun je tussen 13.00 en 15.00 uur in Planken Wambuis hertengeweien kopen bij de boswachter. Planken Wambuis is een prachtig natuurgebied bij Otterlo (Veluwe).

In de wintermaanden en het vroege voorjaar werpen de mannelijke edelherten hun gewei af, de zogeheten afworpstangen die nu verkocht worden. Direct na de afworp begint een nieuw gewei te groeien. Na 4 tot 5 maanden heeft het edelhert een nieuw gewei, meestal nog groter en zwaarder dan het jaar ervoor. Het hert met het zwaarste gewei verzamelt tijdens de bronst in september de meeste hinden om zich heen en zorgt zo voor het meeste nageslacht.

De afgeworpenstangen worden door de boswachters opgezocht. Soms kun je beide stangen van hetzelfde dier kopen. De boswachter vertelt zondag over de opbouw van het gewei. De stangen kosten tussen € 10, – en € 150, – voor een span (twee stangen van eenzelfde dier). Leden van Natuurmonumenten krijgen korting. Je kunt ter plekke lid worden.

Je kunt als je er toch bent routes heerlijk wandelen door dit prachtige natuurgebied, het leefgebied van het edelhert. Er zijn routes 8 km en van 3,5 km.

Lees meer over deze paasactiviteit in Gelderland.

Paasactiviteiten Flevoland

Doen en kijken op stadslandgoed

Op Stadslandgoed De Kemphaan in het Almeerderhout kun je op tweede paasdag genieten van allerlei (buiten)activiteiten en demonstraties voor het hele gezin.
Zo laat de boswachter je over het water lopen en laat hij je zien hoe je vuur maakt. Je kunt je eigen paasei schilderen, een broodje bakken boven het kampvuur of je eigen insectenhotel timmeren. Ook kun je verschillende buitensporten uitproberen.

Een deel van de kinderactiviteiten zijn tegen geringe betaling. Daarvoor koop je de kinderdoekaart aan de kassa.

Verder kun je zien hoe bomen tot houten producten worden verwerkt. Ook het trekpaard is er om hout uit het bos te oogsten op de traditionele manier.
Op het terrein staan kraampjes met informatie, lekkernijen en cadeauartikelen. Ook het buitencentrum is open.

Lees meer over deze kinderactiviteit in Flevoland.

Een buitendag in het Kuinderbos

In het Kuinderbos in de Noordoostpolder is op tweede paasdag tussen 10.00 en 16.00 uur van alles te doen. Een greep: zoek met de paashaas naar chocolade-eieren, timmer een nestkastje, volg het Kabouterpad of schilder je eigen eieren.

Je kunt er ook flink bewegen: spring op het springkussen, klim in de klimtoren, volg de ATB-route door het bos of rijd met een kleine tractor over de hindernisbaan.

Verder kun je op pad gaan met de boswachter, een tochtje in de huifkar maken of de markt bezoeken.

Ten slotte zijn er verschillende wedstrijden te volgen. Bekijk hoe de mini-pullers trekkers trekken tijdens het Nederlands Kampioenschap Micropulling, bezoek de houthakkerswedstrijden van Helicon of volg de kleine jack russell hondjes tijdens een race tegen elkaar.

Speciale attractie: de Ridders van de IJssel slaan hun middeleeuws kampement op in het Kuinderbos. Daar strijden zij om de hand van de jonkvrouw.

Lees meer over deze kinderactiviteit in Flevoland

Pasen op historische scheepswerf Batavialand

Tijdens het paasweekend van 30 maart tot en met 2 april kunnen kinderen in Batavialand een leuke paasspeurtocht doen en paaseieren knutselen. Ook komt de Batavia tot leven door re-enactmentgroep ‘Leven aan Boord’.

Verder gaan met Pasen nieuwe (interactieve) tentoonstellingen van start. Zo is er een presentatie over het verhaal van het jongetje Hans Brinker die door het steken van zijn vinger in een dijkgat een overstroming wist te voorkomen. Hoewel het verhaal is verzonnen, is Hans Brinker is wereldwijd het icoon van de Nederlanders en hun strijd tegen het water. De presentatie is te zien tot oktober 2018.

Lees meer over deze kinderactiviteit in Flevoland

Paasactiviteiten Utrecht

Lammetjes op de boerderij

Een leuk uitje voor het hele gezin is de lammetjesmarkt in Kamerik op Tweede paasdag. Op deze boerderijmarkt kun je leuke tweedehands spullen kopen. Ook kun je lammetjes en andere kleine dieren aaien. Er zijn dwerggeitjes, lammetjes, mini-varkentjes en konijnen. De paashaas brengt ’s middags een bezoekje aan de markt. En de kinderen kunnen lekker spelen op trampolines en springkussens. Ook kun je hier kanoën, boogschieten, geschminkt worden of het strodoolhof in.

Voor de ouders zijn er ook workshops, leuke dingen om samen met de kinderen te doen en foodtrucks voor een lekkere hap. Parkeren kan op locatie en is gratis.

Lees meer over deze paasactiviteit in Utrecht

Vleermuizen en eieren

Op Fort Rhijnauwen, ten oosten van Utrecht, kun je op Tweede paasdag van 14.30 tot 15.30 uur vleermuizen én eieren zoeken. Samen met de boswachter van Staatsbosbeheer ga je op ontdekkingstocht. Fort bij Rijnauwen ligt midden in de natuur. Je kunt na afloop wandelen in de prachtige bossen van Rhijnauwen of Amelisweerd, uitrazen op het nabijgelegen speelveld of een pannenkoek eten in Theehuis Rhijnauwen. Voor dat laatste even reserveren, want het is er meestal druk.

Kosten speurtocht Fort Rhijnauwen € 5,-. Lees meer over deze paasactiviteit in Utrecht.

Gouden koninklijke eieren zoeken

Op eerste paasdag liggen voor kinderen op paleis Soestdijk te Baarn 18.000 eieren verstopt, waaronder vele gouden eieren. Wie die vindt, wint een prijs.
Andere activiteiten zijn hier knutselen, schminken, speuren en een optreden van kinderartiest Jeroen de Boer. Veel kinderen kennen Jeroen van X-mix. In deze vrolijke kinderserie speelt Jeroen de rol van Anton, een agent die met behulp van zijn 3 computervriendjes allerlei zaken oplost.

Meer informatie over deze paasactiviteit in Utrecht.

Paasactiviteiten Brabant

Traditionele boerenmarkt

Heerlijk ouderwets is de traditionele Boeremèrt in Liempde. Ouderwetse gezelligheid op Tweede paasdag met authentieke volksdansen, klederdracht en een nostalgische kermis. Er zijn leuke activiteiten voor jong en oud. Zo kunnen de kinderen bijvoorbeeld poppenkast kijken met Jan Klaassen en zijn er dieren om me te smoezen in de knuffelhoek.

Verder zijn er klompenmakers, een hoefsmid en optredens van dansgroepen en troubadours. Kortom, een reis terug in de tijd toen het tempo wat lager lag. Lees meer over deze paasactiviteit in Brabant.

Laat je gidsen door de natuur van Brabant

Op tweede paasdag kun je meet met gidsen van IVN/Altenatuur en Brabants Landschap. In maar liefst 14 Brabantse natuurgebieden laten ze zien hoe mooi het voorjaarslandschap kan zijn. Welke dieren hebben de lente al in hun bol en wat bloeit er eigenlijk zo vroeg in het jaar?

Wandelingen duren 1,5 uur en starten om 2.00, 13.30 en 15.00 uur. Reserveren is niet nodig en deelname is gratis. Honden mogen helaas niet mee en stevige (waterdichte) schoenen zijn aan te raden.

Je kunt hier ook op eigen houtje met je gezin wandelen onder begeleiding van de app Vossenstreken. Je kiest dan zelf een gebied en het thema van de route. Bijvoorbeeld de route ‘Pracht en Praal’ rondom Kasteel Heeswijk of ‘Mauwende Marters’ in de Herbertusbossen. De routes en startlocaties zijn te vinden op www.vossenstrekenapp.com, een app gemaakt in opdracht van Brabants Landschap (NL), Kempens Landschap (B) en Natuurmuseum Brabant.

Lees meer over deze paasactiviteit in Brabant.

Paasactiviteiten Limburg

Kabouterfeest in de Groote Peel

Leuk voor kleuters zijn de activiteiten in Buitencentrum De Pelen Op eerste paasdag. Zo kunnen ze tussen 11.00 en 14.00 uur eieren zoeken op het Kabouterpad. Daarmee zijn ze ongeveer een uurtje zoet. Er zijn nog meer leuke extra’s te doen en te beleven.

Vanaf 3 jaar, kosten € 5,-

Lees meer over deze paasactiviteit in Limburg

Ridders en jonkvrouwen

Geen eieren zoeken, maar alles te weten komen over middeleeuwse kastelen in Limburg tussen 1050 en 1600.

In Limburg stonden en staan nog steeds talloze kastelen. Ooit werden ze bewoond door kasteelheren, ridders en jonkvrouwen. Horigen kwamen naar het kasteel voor veiligheid en om belasting te betalen. Hoe was het leven op een kasteel? Leefden de bewoners in grote weelde? Wat aten ze? Klopt het dat de middeleeuwse ridders stoer en strijdlustig waren? En hadden alle kastelen kantelen, torens en dikke muren? Ontdek het in het Limburgs Museum.

Er is ook een tentoonstelling te zien over het stadsleven in Limburg tussen 1350 en1795.

Lees meer over deze kinderactiviteit in Limburg

Paasactiviteiten Zeeland

Letters zoeken in Zeeuws-Vlaanderen

In het gevarieerde natuurgebied Braakman-Noord is een speurtocht uitgezet. Zoek op eerste paasdag samen met je gezin naar de letters in de natuur, spel het juiste woord en je krijgt een smakelijke verrassing bij terugkomst in de Braakmanboerderij. Na de speurtocht mogen de kinderen hier eieren beschilderen.

Doorlopende start tussen 13.00 en 16.00 uur, gratis deelname

Lees meer over deze kinderactiviteit in Zeeland.

Natuurklas eerste paasdag

Het heeft niets te maken met eieren en paashazen, maar is wel erg leuk. Op zondag 1 april leer je tijdens een ‘natuurklas’ van ‘boswachter’ Charlotte alles over de natuur in het tropisch bos van Omnium leren. Je ziet er prachtige vogels.

De natuurklas duurt ongeveer 45 minuten en is geschikt voor (jonge) kinderen én (groot)ouders. Met je toegangskaartje voor het tropisch bos mag je er gratis bij zijn. De natuurklas start om 13.00 uur.

Om 14.30 uur start er nog een rondleiding met de boswachter in het tropisch bos waar je met je toegangskaartje voor tropisch bos aan deel kunt nemen.

Ga na het tropisch bos meteen even door naar het zwembad van Omnium.

Lees meer over deze kinderactiviteit in Zeeland

Paasactiviteiten Zuid-Holland

Paaseieren zoeken bij de Melkschuur

Vanuit Melkschuur Zuidpolder bij Rodenrijs is een gezinswandeling uitgezet van ongeveer een uur. Samen speur je naar de nesten en onderzoek je welke vogel de eieren heeft gelegd! Ook de Paashaas heeft eieren achtergelaten 😉

Tip: trek laarzen en dikke sokken aan, het kan een beetje drassig zijn in de polder. De route is niet toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn en ook niet geschikt voor buggy’s. Neem je verrekijker mee, misschien zie je nog veel meer vogels.

Voor of na het eieren zoeken kun je lammetjes aaien bij Belevenisboerderij Schieveen, dit ligt op 15 minuten wandelen vanaf de Melkschuur.

Lees meer over deze kinderactiviteit in Zuid-Holland.

Varen op de Nieuwkoopse Plassen

Tijdens de paasdagen tovert Natuurmonumenten het onbewoonde eiland De Geitenkamp in de Nieuwkoopse Plassen om tot Paaseiland. De paashaas heeft op dit eiland eieren van verschillende vogels verstopt. Net als bij paaseieren hebben deze vogeleieren verschillende kleuren. Je gaat met een speurkaart op pad om bij al die eieren de juiste vogels te vinden. En wie weet kom je ergens ook nog chocolade-eieren tegen.

Er wordt trouwens gezegd dat alle vogels in mei een ei leggen, maar dat klopt niet. Watervogels broeden meestal tussen 1 april en 15 augustus. Als je je verrekijker meeneemt kun je misschien al vogels zien broeden.

Tip: kleed je goed warm aan en trek laarzen of waterdichte schoenen aan.

Deze activiteit duurt ongeveer 2 uur en 15 minuten. Dit is inclusief de overtocht van en naar het eiland. Deelnemers moeten uiterlijk een kwartier voor aanvang aanwezig zijn in het bezoekerscentrum. Reserveren is noodzakelijk.

Lees meer over deze kinderactiviteit in Zuid-Holland.

Paasactiviteiten Noord-Holland

Lammetjeswandeling

Op Texel is er op Tweede paasdag de jaarlijkse Lammetjeswandeltocht. Er zijn verschillende afstanden van 5, 10, 15, 25 en zelfs 40 kilometer. Je loopt langs weiden vol met speelse lammetjes, typische schapenschuren (boeten) en tuinwallen. Aan het eind krijg je een mooie medaille.

Maak er een weekendje weg van met Pasen of kom met de boot die ‘s ochtends meerdere malen vanuit Den Helder naar het eiland vaart.

Aanmelden kan op de dag zelf (start is 9.00 uur!), volwassen € 3,-, kinderen t/m 12 jaar gratis.

Lees meer over deze paasactiviteit in Noord-Holland.

Paaseieren zoeken in de Schoorlse duinen

De Paashaas heeft paaseitjes verstopt in de Schoorlse Duinen. Op Eerste en Tweede paasdag kun je die met je kinderen gaan zoeken.

Voor je kinderen op zoek gaan, knutselen ze een paasmandje waarin de eieren verzameld kunnen worden. Daarna gaan ze lekker naar buiten om te zoeken.

Van tevoren aanmelden, Eerste paasdag zit al aardig vol. Kosten € 5,-, duur 1,5 uur.

Lees meer over deze paasactiviteit in Noord-Holland.

Paaseieren zoeken op Pampus

Op Pampus wordt speciaal op eerste en tweede paasdag een heerlijke paasbrunch geserveerd. Je kunt bij aankomst eerst eten om de trek te stillen en daarna struinen over het eiland en door het fort. Of ga eerst de paaseieren zoeken, spelletjes doen en schuif rond 13.00 uur met knorrende magen aan voor de brunch.
Gidsen leiden je beide paasdagen graag rond om je extra informatie te geven over het fort en zijn geschiedenis.

Je kunt om 11 uur of om 13 uur brunchen. Tijdig reserveren wordt aanbevolen.

Voor de brunch alleen betaal je €17,50 (en €8,75 voor kinderen van 4 t/m 11 jaar). daar komt de entree voor het fort eventueel nog bij.

Lees meer over deze paasactiviteit in Noord-Holland.

Blijf je thuis? Dan heb ik nog deze 7 grappige spelletjes met eieren voor je. Of je kunt een schilderij met verf in eierschalen maken.

Foto van Niagara Falls Air Reserve Station

2 Reacties

Reageer

Geef een reactie
Voer je naam in