Vogels voeren in de winter: 8 knutselideeën

Update op 20 december 2022
Vogeltaarten, Oudersvannature.nl

Vogels die niet wegtrekken of die hier overwinteren, vinden in de winter met moeite voedsel. Er zijn veel minder zaden, bessen, insecten en slakken. Het is dan ook een goed idee om vogels te bij te voeren in de winter!

Wat voer je vogels?

Voor eenden geldt dat niet, maar vogels mag je het hele jaar bijvoeren volgens de Vogelbescherming. Vooral in de winter waarderen vogels wat extra voer, want ze leggen geen wintervoorraad aan zoals eekhoorns doen (alleen de gaai doet dat). In de winter hebben vogels bovendien extra vet nodig, dus vetbollen en pinda’s zijn dan goed om te geven.

In de lente en de zomer moet je dit juist weer niet geven. Vet bederft namelijk bij hogere temperaturen. En pinda’s zijn geen goede kost voor heel jonge vogels, ze kunnen erin stikken.

Wat je verder beter niet kunt geven:

  • Melk. Vogels kunnen dit niet verteren.
  • Margarine en olie. Vogels hebben relatief meer behoefte aan verzadigd vet dan wij. Maar vloeibare olie (zoals olijfolie) is voor vogels niet geschikt. Als dit op hun veren komt, wordt de conditie van het verenkleed aangetast. Daarnaast heeft het mogelijk een laxerend effect. Dat doet meer kwaad dan goed in een strenge winter.
  • Erwten, bonen, linzen en andere peulvruchten. Dit voedsel is te groot voor de meeste tuinvogels. Let daarom bij aankoop van vogelzaad wat erin zit.
  • Geef geen voedsel waarin zout is verwerkt, zoals gezouten, gebrande pinda’s of pindakaas voor mensen. Zout is erg ongezond voor vogels. In het brood dat je strooit zit al veel zout. Geef je pindakaas, laat dit dan speciale pindakaas voor vogels zijn.

Lees meer over goed voer voor vogels.

Hoe voer je vogels?

Voeder niet teveel tegelijk en liefst ‘s ochtends en tegen het einde van de middag. Na een lange, koude nacht hebben vogels behoefte aan een stevig ontbijt en tegen de avond eten ze hun buikje rond om de nacht door te komen. Strooi niet te veel, voedselresten kunnen muizen en ratten aantrekken.

Of er vorst komt, valt te bezien, maar toch: voedsel dat makkelijk bevriest, zoals appels, geef je het beste in z’n geheel en niet in kleine stukjes. Lees verder over hoe je het beste vogels voert.

Hieronder vind je 8 knutselideeën om vogels te voeren:

Vetbollen

Gebruik ongeveer één deel frituurvet op één deel zadenmengsel. Nauwkeurig meten hoeft niet, de vetbol moet gewoon lekker gevuld zijn. Gebruik geen kippenvoer, deze zaden zijn te groot en te hard. Het frituurvet moet ongezouten en ongebruikt zijn. In gebruikt vet zit teveel zout, wat slecht is voor de vogels.

Smelt frituurvet in een pan tot het warm is, maar niet heet. Voeg daar al roerend het zadenmengsel aan toe. Doe naast het zadenmengsel eventueel rozijnen of meelwormen in de vetbol.

Vogelzaad mengen om vogeltaarten te maken.

Giet de warme brij in een vorm, bijvoorbeeld een blikje, een plastic bekertje, een melkkarton of een halve kokosnoot. Stop een paperclip in het vet en haal er een rietje doorheen zodat de paperclip er niet inzakt.

Soms is de vetbol moeilijk uit de vorm los te krijgen. Een melkkarton of plastic beker kan worden losgeknipt. De kokosnoot hoef je niet te verwijderen, hang hem zo op.

Je kunt het afgekoelde vet (met zaden) ook in stukjes snijden en op een voederplank leggen. Op deze manier kunnen ook de vogels die normaal gesproken niet op een vetbol zitten ervan eten.

Variant met zand- cupcake- of koekvormpjes: leg de vormpjes op bakpapier en vul ze met het zadenmengsel. Steek er een stukje van een rietje in. Zo krijg je een gat waar straks een touwtje doorheen kan zodat je ze kunt ophangen. Niet te dicht bij de kant anders breekt het.

Zet de vormpjes in de koelkast totdat ze hard zijn geworden. Verwijder dan voorzichtig de vormpjes en de rietjes. Om de vetblokjes uit de vormpjes te krijgen kun je de onderkant van de bakvormpjes even onder de hete kraan houden. Rijg er een touwtje doorheen met onder de vorm een knoopje en klaar!

Variant met appel: vogels zijn ook gek op appel. Rijg een touw door de appel en leg een knoopje aan de onderkant. Smeer wat van het zadenmengsel rond de appel en leg ‘m nog even in de koelkast. Daarna kun je de appel ophangen.

Vogeltaart

Met frituurvet vermengd met vogelvoer is meer mogelijk. Zo kun je door met verschillende vormen te werken en die op elkaar te stapelen prachtige dingen maken. Je kunt als onderste laag bijvoorbeeld een tulbandvorm nemen met daar bovenop een monatoetjevorm. Zo wordt het een echte vogeltaart!

In het boekje Vogeltaarten maken staan allerlei voorbeelden van vogeltaarten

Maak het af door de taart met bessen en noten te versieren en bovenop een appel te leggen.

Meer inspiratie? Bekijk dan eens het boek Vogeltaarten!

Dennenappels met pindakaas of vet

Sommige vogels eten de zaadjes van dennenappels. Lege dennenappels kun je vullen met vet of pindakaas en zaadjes.

Met vet: meng het gesmolten vet met het vogelvoer zoals je bij de vetbollen doet. Doe het mengsel in een schaaltje of de yoghurtbeker met een boterhamzakje en vul het zakje voor een deel met het vogelvoermengsel. Doop hierin de dennenappels. Vul de leegtes tussen de schubben op met het mengsel, gebruik hiervoor een theelepeltje. Leg de dennenappels daarna met het boterhamzakje er nog omheen in de vriezer totdat het vet is gestold.

Met pindakaas: vul de dennenappels met pindakaas. Smeer het goed tussen de schubben. Rol daarna door het vogelvoer. Let erop dat je eerst een touwtje aan de dennenappel knoopt zodat je hem kunt ophangen. En koop pindakaas zonder zout. Het beste is speciale vogelpindakaas.

Pindaslinger

Hiervoor heb je een stopnaald, touw of draad draad, doppinda’s en een prikmatje nodig. Haal het draad door de naald. Leg een doppinda op het matje en prik de naald erdoorheen. Rijg hem aan de draad. Herhaal dit tot de draad vol is, aan de uiteinden moet draad overblijven om de pindaslinger op te hangen.

Je kunt de doppinda’s afwisselen met trosjes bessen en kegels van naaldbomen.

Een pindaslinger maken met kinderen is ook leuk voor vogels.

Hang de slinger op een zichtbare plekje in de tuin of op het balkon zodat je kunt genieten van de smullende vogels.

Appel met zaad

Leg vogelzaadjes op een bord. Pak de appel erbij. Prik met de vogelzaadjes in de appel. Ga net zo lang door tot je appel vol met vogelzaadjes zit. Geef je lekkernij voor de vogels een mooi plekje in de tuin. Je kunt de appel bijvoorbeeld op een tak prikken of in een vogelvoederhuisje leggen. Een dubbele traktatie voor de vogeltjes!

Zelfgemaakte voedersilo

Met een lege frisdrankfles en twee oude pollepels maak je in een oogwenk een voedersilo. Dit is zeer geliefd bij koolmezen en pimpelmezen. Het zaad dat op de grond valt lokt groenlingen, mussen en vinken.

Neem een oude petfles en schroef in de plastic dop een oogje. Haal daar een touw doorheen waaraan je de fles later kunt ophangen.

Maak gaten in de zijkanten van de fles aan twee kanten op dezelfde hoogte. Steek daar een pollepel doorheen. Doe dit met twee lepels die haaks op elkaar staan.

Kijk hier naar een instructie:

Door de gaten stroomt het zaad vanzelf naar buiten. Op de uiteinden van de lepels kunnen vogels zitten om te eten.

Schroef de dop eraf, vul je fles met vogelvoer. Doe de dop er weer op en hang de fles aan een tak.

Gevulde sinaasappel

In plaats van sinaasappel kun je ook de schil van bijvoorbeeld een grapefruit gebruiken.

Wat heb je nodig?

  • 1 sinaasappel
  • 1 theekopje met pindakaas
  • 1 kopje havermout of maïsmeel
  • 1 kommetje
  • een mes en een lepel
  • een spijker
  • 2 stukken touw van ongeveer 10 centimeter lang.
  • een handjevol rozijnen (optioneel)
  • een handjevol zonnebloempitten (optioneel)
  • andere zaden en noten (optioneel)

Sinaasappel met vogelvoer, net zo leuk als vogeltaarten maken

Hoe maak je het?

Snijd de sinaasappel door midden en verwijder het vruchtvlees met de lepel, dit kun je later zelf opeten. Maak twee gaatjes in de bovenste rand van de schil evenredig aan elkaar met de spijker. Steek het touw door de gaatjes en maak een knoopje zodat deze aan de schil blijft zitten. Verbind de bovenste uiteindes van het touw met elkaar.

Mix de pindakaas met de havermout of maïsmeel en voeg eventueel nog wat zaden en noten toe. Vul de sinaasappelschil met het mengsel. Hang de sinaasappel in de tuin aan een stevige tak.

Meer inspiratie voor creatief vogelvoer? Bekijk dan eens het boek Vogeltaarten!

Vogelvoederhuisje

Wat heb je nodig?

Een melkpak, plakband, stift, liniaal en een schaar

Hoe maak je het?

Maak een leeg melkpak goed schoon onder de kraan. Plak de opening van het melkpak dicht met plakband.

Teken met de stift en de liniaal een vierkant aan alle zijkanten van het pak.
Prik met de schaar een gaat in het vierkant en knip vervolgens de vierkanten uit.
Maak met je schaar bovenin het pak een klein gaatje waaraan je het huisje op kunt hangen.
Vul het voederhuisje met voer en hang deze op in de tuin of op het balkon.

Kijk hier het instructiefilmpje:

Tip: Versier het huisje aan de buitenkant! Eet smakelijk vogels!

Lok vogels naar je tuin

Bekijk deze leuke filmpjes over hoe je specifieke soorten naar je tuin lokt:

Veel plezier met knutselen en wie weet zie jij wel bijzondere vogels in je tuin!

Vlaaien en cupscakes voor vogels maken? Lees dan het boek Vogeltaarten!

Fotocredits:
Vogeltaarten - Meesjes eten pinda's, Mrs Airwolfhound (licentie) - Vogels eten zaadjes, lastdays1 www.fotosearch.nl - Mengen vet en zaden, BentGrantham (licentie) - Sinaasappel, HGTV

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven