Home spelen 12 tips voor buitenspelen in de winter

12 tips voor buitenspelen in de winter

jongetje_buitenspelen_winter_skipakHet is ijskoud, maar ijs- of sneeuwpret zit er niet in. Toch is het goed als kinderen dagelijks buitenspelen. In deze blog geef ik je 12 tips wat je kunt doen met dit koude weer.

Zorg er in elk geval voor dat kinderen goed zijn aangekleed. Dat betekent een skibroek of onder een gewone broek een thermobroek of wollen maillot. misschien een extra paar sokken en warme winterlaarzen. Sportschoenen of regenlaarzen zijn als het erg koud is niet warm genoeg.

Dat lijkt vanzelfsprekend, maar ik maakte het als natuurwijzer weleens mee dat kinderen die een paar uur met me op pad gingen, het koud hadden omdat ze geen passende of onvoldoende kleding aan hadden.

Tips voor buitenspelen in de winter

Een muts is heel belangrijk. Want via je hoofd verlies je veel warmte. Een sjaal en warme handschoenen zijn onmisbaar. kinderen die goed gekleed zijn in de winter, hebben echt geen last van de kou. Zeker als je ze lekker laat bewegen. Ik geef je wat tips wat je met ze kunt doen.

  1. Maak een vuurtje om marshmellows te roosteren of aardappels poffen. Echt winters en als je een verhaal rond het vuur vertelt, wordt het helemaal een winterfeestje.
  2. Voer voor de vogels maken, die hebben het hard nodig. Pindaslingers, zelf vetbollen maken, eerder gaf ik je al ideetjes over hoe je zelf vogelvoer kunt maken. Dit doe je weliswaar binnen, maar je hangt het wel buiten op.
  3. Picknicken in de winter? Dat kan best! Neem een thermoskan warme chocomelk mee, een warme deken om op te zitten en zoek een beschut plekje op. Kleed je natuurlijk ook goed aan.
  4. Markeer de route die je loopt door kunstzinnige stenenhoopjes te maken. Of kijk welke stenen het zijn met de apps die ik noem in de blog over spelen met stenen. Je kunt ook stenen mee naar huis nemen om er een kunstwerk van te maken (zie blog).
  5. Maak een parcours van tafels, stoelen, hoepels en laat de kinderen springen, rennen, rollen en rondjes draaien. Zo worden ze lekker warm.
  6. Doe de avond van tevoren water in ballonnen en laat die in een nacht opvriezen. De volgende dag prik je de ballonnen kapot en heb je ijsbowlingballen om mee te kegelen. Kan alleen als het goed vriest.
  7. Als het vriest is het ook leuk om bellen te blazen. Dit worden ijsbellen, erg mooi om te zien!

 1. Doe een sneeuwbalgevecht met opgerolde sokken. Zo is er toch een beetje nepsneeuwpret. Wie is het vaakst geraakt? Voordeel is dat je elkaar zo geen pijn kunt doen.
 2. Als de aarde wat vochtig is, ga spoorzoeken naar dierensporen. Met een zoekkaart kun je uitvinden van welk dier het is. Eventueel maak je met behulp van gips een afdruk van het dierenspoor.
 3. Maak een composthoop, handig voor de moestuin, klein of groot. Daarvoor hoef je niet per se een speciale compostbak te kopen. Maak er zelf één met strobalen of door een gat te graven. Leer kinderen hoe je bruine en groene lagen maakt en wat je erin kunt verwerken (onder meer etensresten).
 4. Raap rommel op. Dat kan met prikstokken, ik heb er een paar gekocht om af en toe vuil te rapen met kinderen. Je kunt er een wedstrijd van maken: wie vindt iets groots of juist heel kleins? Vind nu iets roods, blauws, enz. De wereld wordt er schoner van, je vindt de gekste dingen en kinderen leren dat afval op straat of in de natuur gooien eigenlijk heel gek is.
 5. Doe één van de tien renspelletjes die ik eerder beschreef. Bewegen is met dit weer belangrijk.

Als je zoekt onder Spelen op Ouders van Nature vind je nog veel meer buitenspeelideeën. Zelf nog tips? Deel ze hieronder!

Reageer

Geef een reactie
Voer je naam in