Home eten 3 heerlijke recepten voor de picknick

3 heerlijke recepten voor de picknick

260

Deze picknickideeën bevatten lichte, lekkere recepten voor heerlijke picknicksnacks.

Het is heerlijk weer om te gaan picknicken. Echt genieten wordt het met een picknickmand met lekkere hapjes voor de picknick. Ter inspiratie drie vegan picknickrecepten.

Het is weekend, tijd voor een fietstocht weide, strand en bossen.  Wist je dat Vereniging Natuurmonumenten een overzicht heeft van de leukste picknickplekken in Nederland in natuurgebieden? Maak er een gezellige dag van met lekkere tussendoortjes op een fleurig picknickkleed.

Ik verzamelde drie veganistische recepten voor lekkere picknicksnacks die je een energieboost geven zodat je vrolijk nog wat kilometers aflegt.

Pannenkoeken met bosbessen en banaan

Bosbessenpannenkoekjes zijn een lekkere hapje voor in de picknickmand.

 

Als je met meer mensen gaat picknicken, wat kun je dan eten? Pannenkoeken vindt iedereen lekker! Deze pannenkoekjes zijn gebaseerd op de traditionele dikke Amerikaanse pannenkoekjes, maar de banaan is een Balinees accent. Op Bali worden banaanpannenkoeken veel gegeten.

Wat heb je nodig?

  • 1 grote, rijpe banaan
  • 200 ml amandelmelk
  • 100 gram amandelmeel of speltmeel
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
  • 50 gram bosbessen

Hoe maak je de zoete pannenkoekjes?

  1. Prak de banaan helemaal fijn.
  2. Voeg de amandelmelk toe terwijl je goed roert.
  3. Schep daarna het amandelmeel, het bakpoeder, de kaneel en de kokosbloesemsuiker erbij en meng alles door elkaar.
  4. Verwarm in een koekenpan een lepeltje kokosolie. Wanneer dit gesmolten is, schep je 2 lepels pannenkoekenmix in de pan. Daar leg je een paar bosbessen op.

Wanneer de pannenkoeken beginnen te bubbelen, draai je de pannenkoek voorzichtig om en laat je deze nog een minuutje liggen. Herhaal dit tot het beslag op is.
Stapel de pannenkoeken op elkaar en giet er wat agavesiroop of esdoornsiroop over en leg er wat extra bosbessen op.

Veldsla-appelsalade

Frisse salade met appel voor een gezonde lichte picknick.

Als je gaat picknicken, is een salade een lekker fris gerechtje voor erbij. Verse veldsla oogst je van december tot april en in oktober. Deze lichte salade voor in de picknickmand maak je in een handomdraai.

Wat heb je nodig (voor 3-4 personen)?

  • 300 gram veldsla
  • 2 zure appels
  • 1 fijn gesnipperde rode ui of 2 stengels lente-ui
  • 2 eetlepels olijfolie
  • sap van 1 citroen
  • 2 theelepel mosterd
  • zout en peper
  • paar takjes peterselie

Hoe maak je deze frisse salade?

  1. Was de veldsla goed en trek de groenten in kleinere stukjes uit elkaar. Snij de worteltjes weg.
  2. Snij de appels ook in stukjes.
  3. Maak een dressing van olijfolie, citroensap, mosterd, peper en zout.
  4. Versnipper de ui en hak de peterselie.
  5. Schep alle ingrediënten goed door elkaar.

Garneer met een takje peterselie.

Linzen-olijven salade

Een linzensalade geeft je energie voor als je verder fietst of wandelt na het picknicken.

Deze salade is een vuller die ervoor zorgt dat je langdurig energie hebt. Maar als jij even pauze neemt voordat je na de picknick weer op de fiets stapt, snap ik dat best.

Wat heb je nodig (voor 4 personen)?

  • 2 blikjes linzen
  • 1/2 theelepel mosterdzaad
  • 2 lente-uitjes
  • 2 tenen knoflook
  • 1 kopje groene olijven
  • 1 theelepel balsamico azijn
  • 4-5 eetlepels olijfolie
  • 1/4-1/2 kopje verse peterselie
  • gemengde gedroogde Italiaanse kruiden naar smaak
  • peper en zout naar smaak

Hoe maak je deze stevige salade?

  1. Stamp het mosterdzaad fijn in de vijzel. Snij de lente-ui in dunne ringetjes. Pers de knoflook uit. Snij de peterselie fijn.
  2. Meng mosterd-zaad, lente-ui, knoflook, balsamico en peterselie met de olijfolie en Italiaanse kruiden en laat dit een half uur staan.
  3. Snij ondertussen de olijven in plakjes en spoel de linzen schoon.
  4. Meng de linzen, olijven en het olie-kruiden mengsel.
  5. Breng op smaak met peper en zout en eventueel nog wat Italiaanse kruiden.

Extra snacks voor de picknick zijn olijven, nootjes, cherrytomaatjes en plakjes komkommer. Zorg ook voor voldoende sap en water en desgewenst wat wijn en bier. Veel plezier!

Deze en meer recepten vind je in de eerste en enige vegan scheurkalender Lekker Plantaardig 2021. Bestel hem nu om verzekerd te zijn van een exemplaar!

Fotocredits:
Bosbessenpannenkoekjes door Janine, licentie via Wikimedia Commons
Salade met appel door Mike Kenneally
Linzensalade door Jules, licentie Creative Commons

 

 

Reageer

Geef een reactie
Voer je naam in