Hoe maak je een bijenhotel?

Update op 25 januari 2023
Met een bijenhotel van bamboe en een kistje help je de wilde bij.

Wilde bijen hebben het moeilijk. Dat is slecht nieuws, want ze zijn belangrijk voor onze voedselvoorziening. Met een bijenhotel help je ze aan nestgelegenheid. Zo help je de wilde bij zich   voort te planten.

De meeste wilde bijen leven solitair in tegenstelling tot de honingbij die in kolonies leeft. Solitaire bijen zijn geweldige bestuivers, ze steken niet en stellen weinig eisen aan hun nestgelegenheid.

Wilde bijen nestelen overal waar grond, gaatjes en spleten zijn. Het zijn vaak alleenstaande vrouwen dat elk een eigen nestje maakt dat ze voorziet van een eitje en wat stuifmeel, zodat het larfje straks te eten heeft.

Wij maken nestgelegenheid voor solitaire bijen als de Rosse en de Gehoornde metselbij. Dat doen we met bamboestaafjes in een kistje. We kiezen voor vulling met bamboe, omdat dit materiaal is waarin wilde bijen graag nestelen.

Hoe minder buisjes, hoe beter voor de bij. Het is niet natuurlijk om allerlei soorten bij elkaar te laten nestelen; het maakt ze kwetsbaar voor roofdieren. Een insectenhotel met veel verschillende soorten is om die reden voor de bij niet zo geschikt.

Kant-en-klare bijenhotels

Er worden veel slechte kant-en-klare bijen hotels verkocht. De gaten zijn te klein of te kort.

Wij maken er zelf een. Het is leuk om te doen en zo weten we zeker dat de bijenhuisje goed is.

Voor een goed bijenhotel let je op het volgende:

  • De diameter van de boorgangen en stengels varieert tussen de 2 en 12 millimeter. Onderzoek heeft uitgewezen dat de meeste soorten wilde bijen zich vestigen in nestopeningen van 8mm. Maar er zijn soorten die je enkel in kleinere en grotere diameters terugvindt.
  • De lengte van de bamboepijpjes ligt meestal tussen 10 en 16 cm zodat er meerdere nestcellen achter elkaar aangelegd kunnen worden. Wij gebruikten pijpjes van 13 cm lengte.
  • De gaten of stengels moeten aan één kant dicht zijn, anders zullen de bijen er niet in nestelen. Als je ze in een kistje duwt, is dat het geval: de achterkant van het kistje is dan de dichte kant.
  • Er is een waterdicht (metalen, plastic, rubber) afdakje tegen instromend regenwater. Bijen nestelen droog en zo gaan ook het bamboe en hout langer mee.
  • Plaats het bijenhotel op een zonnige plek aan de oost- en zuidzijde. Bijenhotels op het noorden of onder de bomen worden niet door bijen gebruikt.
  • Vervang een bijenhotel waar weinig activiteit (meer) te zien is. Na een jaar of twee, drie worden veel bijenhotels minder geschikt vanwege scheuren, schimmelvorming en dergelijke. Zet het oude een jaar op een schaduwplek in de tuin, zodat eventuele laatste bewoners het kunnen verlaten.
  • De meeste bijen sluiten hun nest af met aarde die goed aan elkaar kleeft, met name leem voldoet goed. Wie een heuveltje leem kan aanbieden, zal de bijen nog beter helpen.

Hoe maak je een bijenhotel?

  1. Zoek of maak een kader met een achterkant. Dat kan een oud kistje van iets zijn of je timmert zelf iets in elkaar.
  2. Zorg voor voldoende bamboestokken op de lengte van de diepte van het kistje. Het moeten er zoveel zijn dat je het kistje volledig kunt vullen. Bamboestokken haal je bij een tuincentrum of uit de tuin.
  3. Voor jonge kinderen zaag je de stokjes op maat. Oudere kinderen vinden het misschien juist leuk het zelf af te meten en te zagen. Let erop dat de binnenzijde van de bamboestokjes glad is en de randen aan de buitenkant ook, zodat de bijen hun vleugels niet beschadigen!
  4. Leg het kistje achterover en vullen maar. Met een zachte hamer kan je pijpjes blijven inkloppen tot het geheel muurvast is. Je houten kader moet dan wel zeer stevig in elkaar zitten om de grote druk op te kunnen vangen. Je kan silicone aan de achterwand aanbrengen, maar dit is niet goed voor de natuur, dat doen we dus liever niet. Je kan de lengte van de bamboe laten variëren, maar uit esthetische overweging kozen wij voor bamboe van dezelfde lengte.
  5. Hang het kistje op een goede plek waar de regen er niet bij kan. Zoals eerder aangegeven: op een zonnige plek aan de oost- en zuidzijde.

De wilde bijen leggen hun eitjes in de bamboepijpjes en sluiten de voorkant af met een propje modder en speeksel. Zo kan je goed zien welke nesten bezet zijn en welke niet.

Bloemen voor bijen

Zorg voor een voedselrijke omgeving met veel inheemse bloemen van het vroege voorjaar tot de nazomer. Zijn er geen voedselplanten in de buurt, dan hangt zo’n bakje met bamboestengels er louter voor de sier.

Nou zijn sommige bijen nogal kieskeurig. Vroege zandbijen vliegen alleen op wilgen, en zijdebijen alleen op boerenwormkruid. Het heeft geen zin om een rij wilgen of een perk boerenwormkruid aan te planten. Want de meeste bijen hebben graag iets te kiezen. Hoe meer verschillende bloemen er in de tuin of op het balkon staan, hoe meer bijensoorten je in je bijenhotel kunt verwachten.

Wil je weten welke planten bijen aantrekken? Lees dan dit artikel over aantrekkelijke planten voor wilde bijen van Wageningen Universiteit eens.
Met Gewone Rolklaver, Slangenkruid en Beemdkroon maak je beschermde wilde bijensoorten blij, terwijl veel andere bijen hier ook van houden.

Dit is één van de 100 activiteiten van Moestuinieren met Kinderen. Kijk hier voor de activiteiten voor jonge kinderen voor alle seizoenen.

Maak ook een dierenhotel waarin ook vogels en egels een plek kunnen vinden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven