Home eten Tofu als goede vleesvervanger

Tofu als goede vleesvervanger

Tempé beter dan tofu

Steeds meer mensen kiezen voor minder vlees of schrappen vlees en vis helemaal van het menu. Gemarineerd, gekruid en knapperig gebakken is tofu een goed alternatief voor dierlijke eiwitten. Gebruik het met mate, want teveel tofu is slecht voor je gezondheid.

Is tofu nou gezond of ongezond?

Tofu is gemaakt van sojabonen. In sojabonen zitten hoge concentraties onverzadigde vetten en omega 6. Dat heeft een positieve invloed op het hormoon oestrogeen, wat zorgt voor een lager cholesterolgehalte. Dat helpt tegen kanker (zoals borstkanker), overgangsverschijnselen, hart- en vaatziekten en botontkalking. Soja bevat daarnaast veel eiwitten en waardevolle mineralen, maar ook fytinezuur en isoflavonen die in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor de gezondheid. Beperk daarom de consumptie van alle sojaproducten.

En koop alleen biologische soja. Want aan genetisch gemanipuleerde soja kleven grote gezondheidsrisico’s (lees verder).

Waarom is tofu ongezond?

Tofu is gemaakt van de sojaboon, een peulvrucht. In sojabonen zit fytinezuur, net als in andere peulvruchten en volkoren granen zoals rijst, gerst, haver, tarwe en rogge. Consumptie van grote hoeveelheden fytinezuur kan de inname van essentiële mineralen zoals calcium, magnesium, koper, ijzer en zink in het spijsverteringsstelsel blokkeren. Dat is extra nadelig voor kinderen en menstruerende vrouwen, omdat die juist ijzer nodig hebben.

Tofu en de oestrogenen

Tofu wordt de laatste jaren ook nog eens in verband gebracht met borstkanker. Dat komt door de fyto-oestrogenen (of eigenlijk isoflavonen) die soja bevat, een plantaardige vorm van het hormoon oestrogeen. Krijg je hiervan teveel binnen dan brengt dat de hormoonbalans behoorlijk in de war. Met als mogelijk gevolg zelfs onvruchtbaarheid.

Bovendien wordt door inname van fytro-oestrogenen de kans op borstkanker bij volwassen vrouwen vergroot. Ook kunnen fyto-oestrogenen een overmatig werkende schildklier en schildklierkanker veroorzaken.

Ongefermenteerde soja is extra problematisch voor zuigelingen. Baby’s die uitsluitend zuigelingenmelk op basis van soja drinken, krijgen per dag ongeveer dezelfde hoeveelheid (fyto-)oestrogeen binnen als in vijf anticonceptiepillen zit met alle gevolgen van dien.

Hoeveel soja mag je eten?

Tofu kun je dus beter niet teveel eten. Het is lastig exact te zeggen hoeveel sojaproducten je dan precies mag nuttigen. Soja is ook de basis van tempé, sojamelk, sojasaus en vegaburgers. Neem daar niet teveel van. Wanneer je alle dierlijke eiwitten door soja vervangt, zit je al snel aan te hoge concentraties. Ongemerkt krijg je namelijk al veel soja binnen.

Soja wordt op allerlei manieren toegepast in de voedingsmiddelenindustrie, veelal ook verborgen. Bijna 60% van alle bewerkte voedingsmiddelen bevat soja of de van soja afkomstige emulgator lecithine. Soja zit onder meer in koekjes, boter (margarine), allerlei soorten sauzen en pakjes kant en klaar.

Gemanipuleerde sojabonen schadelijk voor de gezondheid

Gemanipuleerde soja

Soja wordt allang beschouwd al een product waarmee je kunt knutselen. Tot 1913 werd de sojaboon door de U.S. Department of Agriculture (USDA) in Amerika zelfs gekwalificeerd als industrieel product in plaats van voedsel.

Bijna alle soja die Nederland importeert is genetisch gemanipuleerd (GMO). Dit is een techniek waarbij eigenschappen van andere planten, bacteriën of gisten worden gekruist met (in dit geval) soja. Zo ontstaat een sojaplant met “betere” eigenschappen. Nou ja, beter voor de bedrijven die winst maken met de genetisch gemanipuleerde soja.

Waarom is genetisch gemanipuleerde soja slecht voor je gezondheid?

Het bedrijf Monsanto heeft de soja zo gemaakt dat ze bestand is tegen het bestrijdingsmiddel Roundup (glyfosaat). Vrijwel alle andere planten gaan hier aan dood. Zo kunnen de velden eerst bespoten worden, waarna de soja wordt ingezaaid. Dan volgen elke drie tot zes weken een bespuiting met Roundup en andere bestrijdingsmiddelen om groei van onkruid tegen te gaan. Zowel de zaden als de bestrijdingsmiddelen worden geleverd door Monsanto.

Helaas wordt het onkruid langzaam resistent en dat vraag om inzet van nog meer Roundup of andere gifstoffen. En dat is niet best. Want glyfosaat (Roundup) wordt in verband gebracht met miskramen, geboortedefecten en kanker bij mensen, zelfs in lage doseringen. De Argentijnse professor Andrés Carrasco toonde aan dat glyfosaat misvormingen veroorzaakt in de embryo’s van kikkers en kippen. Glyfosaat is niet alleen ongezond voor degene die de soja eet, maar ook voor de mensen die naast de sojavelden wonen.

Meer nadelen van GMO

En de nadelige effecten van genetisch gemanipuleerde soja zijn niet beperkt tot glyfosaat. GMO planten hebben ook andere gezondheidsgevaren zoals allergieën en genoverdracht (genen bestand tegen antibiotica kunnen van GMO planten overgaan naar darmbacteriën).
Het beste kun je daarom GMO-vrije soja kopen. Dat staat altijd op de verpakking. Alle biologisch geteelde soja is niet genetisch gemanipuleerd.

Allergisch voor soja

Volgens de Food Allergen Labeling Protection Actbehoort soja tot de top-8 van voedselallergene ingrediënten. Vooral kinderen zijn allergisch. Ook worden door bepaalde stoffen in sojabonen sommige nutriënten niet goed opgenomen.

Daarom ontwikkelden wetenschappers een nieuwe variant door drie verschillende sojaplanten te kruisen. De nieuwe sojaboonplant heet Triple Null. De nieuwe soort bevat slechts lage hoeveelheden van de drie typen eiwitten die verantwoordelijk zijn voor de anti-nutritionele en allergene eigenschappen. Omdat deze plant geen GMO is, kan hij biologisch worden geteeld.

Meer ver soja kun je vinden op Wikipedia.
Meer over de Triple Null lees je hier (Engels)

Fotocredits:
Foto van het sojaveld door Neil Palmer, gepubliceerd onder Creative Common-licentie.

1 reactie

Reageer

Geef een reactie
Voer je naam in