Home moestuinieren Kinderactiviteiten tijden de Ecotuindagen van Velt

Kinderactiviteiten tijden de Ecotuindagen van Velt

kinderen in de moestuin

Houd jij van tuinieren of moestuinieren? En je kind van buitenspelen? Dan zijn de Ecotuindagen op 2 en 3 juni een leuk dagje uit! Je kunt ruim 250 tuinen in België en Nederland bezoeken. Waaronder veel kindvriendelijke tuinen.

Je volgt misschien al mijn online moestuincurcus en wilt inspiratie opdoen. Of je houdt van tuinieren en vraagt je af hoe je een natuurlijk gazon krijgt met bloemen en kruiden in plaats van een strak groen biljartlaken.

Tijdens het eerste weekend in juni kun je in verschillende ecologische paradijsjes rondleidingen, demonstraties en workshops meemaken. Je kunt er vaak proeven van wat te tuin te bieden heeft en vragen stellen aan de tuineigenaar.

In verschillende tuinen zijn activiteiten voor kinderen. Hieronder vind je een greep uit de kindvriendelijke tuinen in Nederland en België. Bezoek de website voor adressen en openingstijden (linkjes in de beschrijvingen hieronder). Er zijn er meer, kijk voor het volledig overzicht van alle tuinen op Ecotuindagen van Velt.

Wilgenhut en zandbak in Limburgse Vilt

Mik en Berbke toverde de strakke tuin die ze aantroffen bij de aankoop van hun huis om in een organische leeftuin met een geïntegreerde moestuin. Daarbij maakten ze zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke en hergebruikte materialen. Vlak aan het huis hebben ze nu een grasveldje, kruiden, een wilgenhut en een zandbak. Achter in de tuin zijn de groentebedden, het kleinfruit en een kippenren. De tuin is zeer kindvriendelijk, aangezien Berbke kinderopvang aan huis heeft.

Drakentuin in Tienen, België

Deze kindvriendelijke moestuin herbergt een zwemvijver, kippen, een permacultuur groententuin, fruit- en andere bomen. Kinderen kunnen er leuk spelen, want er zijn ook een boomhut, zwemvijver, wilgenhut en trampoline. Behalve inspiratie over ecologisch tuinieren kun je hier leren over zonnepanelen, zonneboiler en hergebruik van regenwater voor zowel huis- als tuintoepassingen. Breng je smartphone mee (met QR-app) én oortjes om je te laten rondleiden door Jef, de virtuele tuinkabouter. Vriendelijk verzoek: kom achterom.

Kinderen in de tuin

Speurtocht in beleeftuin Goirle

Dit is een afwisselende, natuurrijke tuin http://www.velt.nu/ecotuindagen/naturentuin van maar liefst 2000 m2 met een grote soortenrijkdom aan bloeiende planten met de bijbehorende insecten en grotere dieren. Er zijn een moestuin, kruidentuin, vijver, kas, bijenbloemenberg, groen hutje, bijenstal en vele kleurrijke borders. De kinderen kunnen tijdens de Ecotuindagen een speurtocht doen of op pad gaan met een Ontdekmandje. Met gereedschap, vergrootglas en zoekkaarten speuren ze naar dieren die allemaal hun eigen plekje met specifieke omstandigheden hebben: droog of nat, licht of donker. Als je zulke plekjes in je eigen tuin maakt, komen de dieren daar misschien ook wonen. Voor mindervaliden is er een rolstoelpad en mindervalidentoilet.

Schooltuin met keurmerk in Sassenheim

Elk jaar komen 130 basisschoolleerlingen wekelijks onder schooltijd een uur naar de schooltuin. Daar kweken ze zelf groenten en bloemen. In de schooltuin is veel aandacht voor hergebruik van afval in takkenrillen en compost; lokaal gekapt en gezaagd hout wordt gebruikt voor de schuur. Er zijn veel schuilplekken voor dieren in de tuin, en er worden bloemen gekozen die aantrekkelijk zijn voor insecten. Er is een nestkastendemo en er staan bijenkasten. Deze duurzame tuin ligt in Park Rusthoff, een historische buitenplaats. Er is een paviljoen waar je thee kunt drinken en waar tijdens de Ecotuindag een presentatie over de schooltuin te zien is. Ook is er een kleine kinderboerderij in het park. De Sassenheimse schooltuin heeft als enige schooltuin in Nederland het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren.

Voedselbos met permacultuur in Nokere, België

Het Voedselbos ligt aan de zuidkant van de eerste helling van de Vlaamse Ardennen, op een vochtige leembodem. De tuin is het decor van een permacultuurjaaropleiding. Zaterdag is het permacultuurleerfestival (entree €30 voor de hele dag, alle workshops en avondfeest inbegrepen). Je kunt wandelingen in het Voedselbos maken en deelnemen aan workshops over enten en stekken, zwammen kweken, een wormenbak maken, natuurlijk imkeren, groenhoutbewerking en buscraft. ’s Avonds zijn er verhalenvertellers en muziekbandjes voordat het dansfeest begint.

Zondag is de gratis ecotuindag. Dan zijn er rondleidingen en is er een bio-bar met broodjes en taart. Kinderen kunnen kriebelbeestjes zoeken, vilten of zaadbommen maken.

Baby naar buiten

Groningse buurttuin in met veel soorten planten en dieren

De Goemantuin ligt rond een appartementencomplex en is ¾ ha groot. Het doel is om een prettige leefomgeving te creëren voor de omwonenden met aandacht voor natuur en geschiedenis. Op het terrein is een bloemenweidje, akkertje met klaprozen, en bolderikken, kruidentuin, stapelmuurtjes met zon- en schaduwminnende soorten, vijvertje, grote variatie inheemse planten, veel verschillende fruitsoorten, dierenvoorzieningen voor insecten, vleermuizen, vogels, egels en een aquarium. Voor kinderen (en volwassenen) zijn er zondag 3 juni vanaf 13 uur twee verhalenvertellers actief en zijn er klimtoestellen van hout.

Speelbos en moestuin voor kinderen in Oostkamp, België

De tuin Klimop van de Freinetschool ligt rond Kasteel Macieberg. De tuin omvat een speelbos en een ecologische moestuin voor de kinderen met boomgaard. Een gedeelte van het bos doet dienst als reservaat met een educatieve poel waar de kinderen het waterleven kunnen bestuderen. Ook zijn er een schapenweide met vijver en een kippenren. Tijdens je bezoek kan je kennismaken met een imker of iets lekkers proeven uit de houtgestookte oven van “Het Kruimelcafé”, een Oostkamps team die werkt met voedseloverschotten. Voor de kinderen is er een leuk spel. De tuin is grotendeels rolstoeltoegankelijk.

Stadstuin in Amsterdam

Deze ecologische moestuin bevindt zich op een binnenterrein (1200m2) in een appartementenblok, midden in een dichtbevolkte woonbuurt in Amsterdam-West. Een deel is ingericht als gezamenlijke pluktuin, daaromheen zijn er ‘eigen tuinen’ voor buurtbewoners. Door evenementen en workshops worden mensen betrokken bij de tuin.

Deze buurttuin is gericht op duurzamer leven. Er wordt bijvoorbeeld alleen regenwater gebruikt. Verschillende composteringssystemen worden er uitgetest en gedemonstreerd. Er is een inmaakkeuken voor de oogst van de pluktuin. En voor dieren in de tuin zijn er nectarplanten, een takkenril en rommelhoekjes. Konijnen houden het gras kort. Tijdens de Ecotuindagen kun je kruiden plukken voor thee. Je mag ook je eigen drankjes meenemen. Er zijn lokaal geproduceerde biologische lekkernijen te koop.

Velt is een vereniging voor ecologisch leven, koken en tuinieren. Op dit moment zijn 17.000 gezinnen lid. Om te leren en elkaar te ontmoeten worden lessen en activiteiten georganiseerd over ecologisch tuinieren en koken.

Reageer

Geef een reactie
Voer je naam in