Home moestuinieren Moestuinieren, waarom niet?

Moestuinieren, waarom niet?

groenten uit de moestuin

Wij gaan ook dit jaar weer met de poten in de klei. Zaaien, spitten, onkruid wieden om uiteindelijk te genieten van wat de natuur ons geeft. Lekker vers uit eigen moestuin. Wat zijn jouw redenen om niet te beginnen met moestuinieren?

Soms is het moeilijk te begrijpen wat anderen leuk vinden aan moestuinieren. Ik heb het me ook jarenlang afgevraagd. Er waren allerlei redenen er niet mee te beginnen. Maar toen ik via een schoolproject ermee in aanraking kwam, was ik om. Ik wilde ook groenten en fruit uit eigen tuin.

Inmiddels ben ik hooked. Wat waren ook alweer de redenen om niet te beginnen met een moestuin?

Ik heb geen grond voor een moestuin

Dat hoeft ook niet per se. Je kunt een stukje huren, bijvoorbeeld bij een volkstuincomplex. Of je vraagt of je met iemand kunt meedoen. Vaak staan mensen daar zeker voor open, hulp is altijd welkom.

Moestuinieren op je balkon of terras kan trouwens ook. In mijn moestuincursus houd ik rekening met plantjes in bakken.

Ik heb geen geld voor een moestuin

Zie het als een liefhebberij. Een andere hobby of een sport kost ook geld. Dan is moestuinieren niet eens zo duur. Bij een volkstuincomplex ben je gemiddeld 100 euro per jaar kwijt.

Daar komen de zaadjes, plantjes en gereedschap natuurlijk bij, maar je krijgt er biologische fruit en groenten voor terug.Een kas kost wel aardig wat, maar die heb je niet per se nodig.

Moestuinieren is hard werken

Als je het nog nooit hebt gedaan en niet weet waar je aan begint, lijkt het ongelooflijk veel werk. Maar je hoeft niet meteen tuinier te worden. Je begint gewoon lekker klein. Of je deelt een grotere tuin met anderen. Het is gezellig en je kunt naar elkaars tuin omkijken als de ander eens op vakantie wil.

Want een moestuin is best te doen, maar je moet je tuin niet twee weken in het hoogseizoen in de steek laten. Dan stapelt het werk (onkruid) zich behoorlijk op. Bovendien kunnen je plantjes niet zo lang zonder water.

Een moestuin kost me teveel tijd

Dat valt het best mee: zo’n 100 m2 kost je ongeveer een halve dag. Vooruit, in het hoogseizoen komt daar misschien eens een avondje extra bij voor het oogsten en water geven. En als je net jonge plantjes hebt gepoot, dan moet je die in droge perioden dagelijks water geven.

In het begin kost het uitzoekwerk de meeste tijd, maar als je mijn online moestuincursus volgt, heb ik het meeste uitzoekwerk voor je gedaan. Je begint gewoon en stap voor stap neem ik je mee door het moestuinseizoen.Natuurlijk moet je regelmatig tijd investeren, maar het zaaien, zien groeien en oogsten van je eigen eten is ook gewoon ontzettend leuk.

Moestuinieren is saai

Inderdaad, een moestuin betekent niet alleen maar zaaien en oogsten, maar ook onkruid wieden. Tenzij je de bodem bedekt met bijvoorbeeld houtsnippers zal het onkruid regelmatig terugkomen. Laat je het gaan, dan wordt de hoeveelheid werk alleen maar meer.

Zie het als tijd voor jezelf. Een meditatief moment waarop je tot de prachtigste ideeën en inzichten komt. Even tot rust komt. Of doe het al kletsend samen met anderen. Met pauzes natuurlijk voor thee en wat lekkers.

Hoe begin je een moestuin?

Daar help ik je graag bij. Ook ik was eens een beginner. En wat had ik het fijn gevonden als me elke maand was verteld wat ik moest doen. In plaats daarvan las ik websites en boeken en keek ik af bij anderen. Heel leerzaam, maar het kostte me meer tijd dan het jou waarschijnlijk kost als je mijn moestuincursus volgt.

Doe je mee met mijn online moestuincursus?

Ik bied ouders, opvang en onderwijs een online cursus voor een mooie, makkelijke moestuin. Heb jij een volkstuin, een eigen tuin of rond school of opvang een stukje grond? In 20 vierkante meter tuin kun jij al 8 gewassen en bloemen telen. Wanneer je mijn cursus volgt, ontvang je wekelijks moestuintips. Die passen we aan aan het weer op dat moment. We telen namelijk zelf mee!
Daarnaast krijg je ideetjes voor kinderactiviteiten in de moestuin, informatie over telen en de planten en dieren in de moestuin en recepten.

Geef je je op vóór 1 april, dan krijg je groentezaden gratis thuisgestuurd.

Wil je eerst kijken of het iets voor je is? Geef je dan op voor de nieuwsbrief van Ouders van Nature en je krijgt de mogelijkheid onze zaaikalender voor de moestuin en de moestuin indeling gratis te downloaden. Zo zie je direct wanneer je de sla moet zaaien en de courgetten kunt kweken.

Je kunt zelf aan de slag met deze moestuin planner, maar mijn online moestuincursus geeft je zoveel meer. Voor minder dan 5 euro per week krijg je meer informatie van mij dan jij in die tijd (=geld) bij elkaar kunt Googlen 😉

Ik wil graag meer informatie over deze moestuincursus

 

 

3 Reacties

Reageer

Geef een reactie
Voer je naam in