Home spelen Doe mee met deze natuurfilmwedstrijd!

Doe mee met deze natuurfilmwedstrijd!

590

filmwedstrijd kinderen

Om kinderen dichter bij natuur te brengen en hun filmtalenten te ontwikkelen, organiseert het Wildlife Film Festival Rotterdam (WFFR) de Nationale Natuurfilmwedstrijd voor jongeren tot 16 jaar.

De natuur is mooi, dat ziet een kind. Geuren, klanken en kleuren, natuur raakt mensen, jong en oud. Wij lopen als we buiten zijn regelmatig door de lens de koekeloeren om mooie beelden te maken van landschappen, bloemen en grappige voetstapjes in het zand.

muizensporen

Het leuke is: omdat mijn zoontje sinds zijn babytijd een paar uur per dag in de natuur is (en dat kan ook een park zijn), heeft hij oog gekregen voor natuurschoon. Regelmatig blijft hij stilstaan en roept ‘Wat een prachtige lucht!’ of ‘Kijk mama, zo’n mooie bloem!’ Het is natuurlijk erg verschillend hoe kinderen reageren op natuur, maar ervan genieten doen ze allemaal!

Breng je kind in contact met natuur

Je kunt als ouder je kind wijzen op de schoonheid van de natuur. Even stoppen bij regendruppels die in een rijtje aan een blad hangen of mooie kringen maken in een plas. Stilstaan bij een bij die in een bloem kruipt of een spin die zijn prooi opeet. En even ademhalen bij een weids uitzicht of een vogel die mooi zingt.

Het brengt kinderen rust en in contact met zichzelf. Want wij zijn die natuur. Regelmatig ons natuurlijke ritme voelen zorgt ervoor dat de connectie blijft en hopelijk ook dat we dat stuk van onszelf willen beschermen.

Natuur filmwedstrijd

Deed je vorige jaar ook mee aan deze leuke natuurfilmwedstrijd? Ook dit jaar kunnen kinderen die van filmen houden en graag buiten zijn, meedoen aan de Nationale Natuur Filmwedstrijd. De wedstrijd startte op 1 juni en je moet je filmpje vóór 28 september 2018 inzenden.

Het thema is Natuur dichtbij huis en daarbij is alles mogelijk. Waterplanten in de sloot, pissenbedden onder een tegel, een spin in zijn web of een mooie boom in de straat, het kan allemaal. Met de beelden kun je laten zien dat natuur overal is.

Een voorbeeld

Aandacht voor bijen

Dit jaar werkt de organisatie onder meer samen met Nederland Zoemt, een project van LandschappenNL, Naturalis, IVN en Natuur & Milieu. Samen vragen ze speciale aandacht voor de wilde bij. Want wilde bijen hebben het niet gemakkelijk in Nederland, terwijl ze verantwoordelijk zijn voor de bestuiving van 80% van de planten, struiken en bomen. Zonder bijen zullen we veel groenten en fruit moeten missen.

Het structureel vergroten van voedselaanbod en nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland is daarom erg belangrijk.

Voor je filmpje mag je alles filmen wat natuur is, niet alleen de bij. Een mol, bijvoorbeeld..

mol komt uit grond

Hoe maak je een goede natuurfilm?

Voor een goede natuurfilm kun je de volgende tips in acht nemen:

Bedenk een kort verhaal, met een duidelijk begin en eind.

  • Schrijf het verhaal op en bedenk van te voren welke beelden je nodig hebt.
  • Je kunt ook met je telefoon al een mooie film maken.
  • Maak het jezelf niet te moeilijk. Ook in je achtertuin kun je leuke dieren en plantjes vinden.
  • Gebruik een bewerkingsprogramma op je telefoon of computer om je filmpje te bewerken.

Meer tips en de voorwaarden kun je vinden op www.nationalenatuurfilmwedstrijd.nl.

Het WFFR vertoont de winnende film in een volle bioscoopzaal op het grote doek. Dat gebeurt in oktober 2018 tijdens het Wildlife Film Festival Rotterdam, het grootste natuurfilmfestival van ons land. De allerbeste film krijgt de WFFR Flamingo Award, een prijs die sinds 2015 bestaat. Daarnaast maken kinderen kans op meer prijzen.

Doet jouw natuurfilmer in de dop mee met deze leuke natuurfilmwedstrijd?

Reageer

Geef een reactie
Voer je naam in