Home eten Rode kool soep met appeltjes

Rode kool soep met appeltjes

569

Rode kool soep met appeltjes

Dit is één van de 260 recepten uit de scheurkalender Lekker Plantaardig 2021. Bestel hem snel en je bent verzekerd van een exemplaar!

Deze soep is een verrassende combinatie van zoet en fris. Dat zit hem vooral in de gekarameliseerde appeltjes, die de soep favoriet maakt bij kinderen. Die willen de soep vast vaker eten!

Rode kool blijft één van mijn favoriete groenten. Het is supergezond, goed voor hart en lever en helpt darmkanker te voorkomen. Het beste is de rode kool dan rauw te eten.

In deze soep is de rode kool gekookt, maar ook dan krijg je gezonde voedingsstoffen binnen.

Wat heb je nodig hebt voor 1 liter soep?

  • 1 rode kool
  • 1 rode ui
  • beetje piment
  • beetje kruidnagelpoeder
  • 1/2 theelepel komijnzaad
  • 2 groentebouillon blokjes
  • 2 groene appels
  • 1el bruine basterdsuiker
  • 1 el rode wijnazijn
  • zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • olijfolie
  • roomboter
  • (vegan) crème fraîche

Hoe maak je de soep?

Snijd de rode kool in stukjes, was deze en laat ze uitlekken.

Snijd dan de rode ui in stukken.

Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit zachtjes de rode ui. Bak de piment, kruidnagel en komijnzaad kort even mee.

Doe dan de rode kool erbij en bak die 1-2 minuten mee.

Schenk 1 liter warm water in de pan en doe er de bouillon blokjes bij. Breng opnieuw aan de kook en laat 40-60 minuten zachtjes pruttelen. Check na 40 minuten of de rode kool gaar is.

Schil in de tussentijd de appeltjes en snijd ze in kleine blokjes. Verhit een klontje roomboter in een pan en bak de appeltjes circa 2 minuten zachtjes.

Voeg de suiker en rode wijnazijn toe en laat alles op een laag vuur nog 10 minuten sudderen totdat de appeltjes gekarameliseerd zijn.

Als de kool gaar is pureer je de soep met een staafmixer. Is de soep te dik, leng deze dan een beetje aan met kokend water. Maak ‘m niet te dun, iets dikker is lekkerder.

Proef de soep en bedenk of er peper en zout aan toegevoegd moet worden. Serveer de soep met een schepje crème fraîche en wat blokjes appel.

Mjammie, eet smakelijk!

 

Foto door Marco Verch gepubliceerd onder CC-licentie.

Reageer

Geef een reactie
Voer je naam in