Home eten Snel vegetarisch recept: erwtensoep met doperwten

Snel vegetarisch recept: erwtensoep met doperwten

erwtensoep met doperwten

Het is heerlijk weer voor erwtensoep. Maar niet iedereen kan spliterwten verdragen. Doperwtjes zijn een stuk lichter en je kunt er ook een lekkere soep mee maken.

Voor deze soep kun je doperwten uit een potje of uit de diepvries gebruiken. Wil je meer vitaminen, kies dan voor diepvries. Bij potgroenten gaan tijdens het steriliseren vitamines en mineralen verloren. Terwijl diepvriesgroenten snel vanaf het land worden ingevroren. Daardoor is het gehalte vitamines en mineralen bijna hetzelfde als bij verse groenten.

Daarbij komt dat aan potjes en blikjes zout wordt toegevoegd voor de smaak, de houdbaarheid én om de structuur van de groente te verbeteren. Het Voedingscentrum hanteert een bovengrens van 120 milligram natrium per 100 gram, wat neerkomt op 300 milligram zout. Alle groenten in blik en pot komen hier boven uit. Een te hoge zoutinname kan leiden tot een hoge bloeddruk, dus eet niet teveel uit blik of glas.

Wat heb je nodig voor 6 borden doperwtensoep?

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 fijngesnipperd sjalotje
  • Paar takjes munt
  • 300 gram doperwten
  • 100 gram peultjes in reepjes gesneden
  • 750 ml groentenbouillon
  • Peper en zout
  • 1 theelepel bonenkruid
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • 100 ml (Griekse) yoghurt
  • 6 sneetjes (of meer) roggenbrood

Hoe maak je de doperwtensoep?

  1. Fruit het sjalotje een paar minuten in de olijfolie.
  2. Voeg 250 gram doperwten toe en roerbak ze een minuutje mee.
  3. Doe de bouillon erbij en breng alles aan de kook.
  4. Laat een paar minuten doorkoken.
  5. Pureer de soep met een blender of staafmixer en voeg peper en zout toe.
  6. Breng opnieuw aan de kook en doe de peultjes, het bonenkruid en de nootmuskaat erbij.
  7. Laat de soep zo’n 7 minuten zachtjes doorkoken tot de groenten beetgaar is.
  8. Roer dan de resterende doperwten erdoor en de yoghurt.
  9. Je kunt de soep wat warmer laten worden, maar het is ook wel lekker als deze iets afkoelt door de koele doperwten en yoghurt.
  10. Wat blaadjes munt maken de soep frisser.

Serveer met sneetjes roggenbrood.

Beleg voor het roggenbrood:

  • Besmeer het met verse roomkaas met knoflook en kruiden.
  • Leg er hardgekookte eieren en komkommer in plakken op.
  • Besmeer met appelstroop.

Eet smakelijk!

Reageer

Geef een reactie
Voer je naam in