Home eten Romig, pittig en vegan: bloemkoolcurry

Romig, pittig en vegan: bloemkoolcurry

963

Vegan gerecht met bloemkool is lekker

Bloemkool heeft een nootachtige smaak en is goed te combineren met kerrie, zoals in dit gerecht. Een zacht gerecht met een pittig randje.

Dit is een recept uit de vegan receptenscheurkalender Lekker Plantaardig 2021 die in een beperkte oplage wordt gedrukt. Wil je een exemplaar, bestel dan snel!

Bloemkool oogst je in de zomer en de herfst. Het is nog best moeilijk om bloemkool te telen. De bloemkool is nogal gevoelig voor insecten zoals de koolgalmug, koolwittevlieg, rupsen en de aardvlo en heeft vrij veel voeding (compost) nodig.

Er zijn bloemkoolrassen met witte, paarse, oranje of groene bloemkolen. De laatste is de romanesco, die met die mooie geelgroene torentjes. Je kunt bloemkool gekookt en rauw eten. In dit gerecht is de bloemkool warm en zacht.

Ingrediƫnten voor 4 personen:

  • 1 bloemkool
  • 1 zoete aardappel
  • 3 tomaten
  • 1 blikje kikkererwten
  • 200 gram doperwten
  • 1 wortel
  • 4 knoflookteentjes
  • 1 bosje verse koriander
  • 1 ui
  • 800 ml kokosmelk
  • 1 el korianderpoeder
  • 2 el komijn poeder
  • 1 el kerrie poeder
  • 1 el kurkuma
  • 2 tl bouillonpoeder
  • 2 el limoensap (vers of uit een flesje)
  • Olie
  • Peper
  • Zout

Hoe maak je deze bloemkoolcurry?

De bereiding is niet moeilijk. In circa 50 minuten is deze groenteschotel klaar. Het meeste werk zit hem in het schillen en snijden van al die lekkere verse groenten. Terwijl de groenten sudderen – zo’n 20 minuten – kun je ook de rijst koken.

  • Schil de zoete aardappel en de wortel.
  • Snijd bloemkool, zoete aardappel, tomaten en wortel in stukjes.
  • Snijd de knoflook en ui fijn en bak deze in olie.
  • Voegen dan de wortel, bloemkool en zoete aardappel toe.
  • Voeg iets later kikkererwten, doperwten en tomaat toe, tomaten als laatste.
  • Voeg dan de kokosmelk toe.
  • Snijd de koriander fijn en voeg deze met de andere kruiden en bouillonpoeder toe.
  • Voeg ook het limoensap toe.
  • Laat dit mengsel 20 minuten sudderen op een laag vuur met deksel.

Tip:
Lekker met basmatirijst of noedels.

Meer inspiratie voor eenpansgerechten? Bekijk dan deze recepten voor vegan lasagne en vegetarische spinazietaart.

Foto door Paul Goyette, gepubliceerd onder CC-licentie.

Reageer

Geef een reactie
Voer je naam in