Home spelen Onderzoek en waterdiertjes bij Slootdagen IVN

Onderzoek en waterdiertjes bij Slootdagen IVN

243

Wil jij meewerken aan wetenschappelijk onderzoek over de kwaliteit van onze sloten? Doe dan dit weekend mee aan de Slootjesdagen van het IVN!

In onze sloten zitten op veel plekken nog steeds teveel meststoffen, bestrijdingsmiddelen en geneesmiddelen. Niet goed, want gezonde sloten zijn belangrijk voor onze natuur.

“Hoewel de chemische waterkwaliteit zeker is verbeterd, blijft de biologie (waterdieren en waterplanten) achter in veel wateren in de stedelijke en agrarische omgeving,” aldus Edwin Peeters, wetenschapper van de Wageningen Universiteit. Minder soorten dieren en planten in het water dus, terwijl diversiteit de natuur juist sterk maakt.

Waterdiertjes zoeken

Om een indruk te krijgen van de kwaliteit van onze slootjes, beken en plassen, kunnen kinderen waterdiertjes zoeken en het hele jaar de gevonden diertjes doorgeven aan het educatieve onderzoeksprogramma GLOBE. Deze waterdiertelling is net als het onderzoek tijdens de Slootdagen bedoeld om de kwaliteit van onze wateren in kaart te brengen. En waar nodig – en mogelijk – te verbeteren.

Het onderzoek van 8 tot en met 10 juni is wat uitgebreider. Tijdens de Slootdagen wordt ook het slib onderzocht. Door de hulp van kinderen en (groot)ouders in te roepen hopen het IVN en het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) de kwaliteit van de sloten goed in kaart te kunnen brengen.

Meteen de waterkwaliteit zien

Op ruim 120 plaatsen in Nederland staan IVN natuurgidsen klaar die de jonge onderzoekers helpen om waterdiertjes te vinden en proefjes te doen in de sloot. De proefjes doen ze met een zogenoemde Secchi-schijf. Hiermee kunnen ze de helderheid van het water en de dikte van de sliblaag op de bodem meten.

De waarnemingen worden vastgelegd op een speciale onderzoekskaart die de kinderen krijgen. Na afloop, of live op de telefoon, voeren de deelnemers de resultaten in via de website van het IVN. Ze zien dan meteen wat de score van het slootje is.

Door het onderzoek op zoveel plekken in het land tegelijk te doen, krijgen wetenschappers antwoord op de vraag: hoe gezond zijn de Nederlandse slootjes?

Je eigen sloot onderzoeken

Je kunt ook op eigen gelegenheid je favoriete slootje onderzoeken en de gegevens doorgeven via de website . Hoe je de Secchischijf maakt die je erbij nodig hebt, staat hier beschreven.

Op haar website heeft het IVN ook nog een paar leuke proefjes voor thuis en een fotowedstrijd voor de leukste foto van Slootjesdagen.

Wil je weten waar je onder begeleiding van een IVN gids kunt onderzoeken? Kijk dan op de kaart van het IVN.

Reageer

Geef een reactie
Voer je naam in