Home eten Winterse groente: 3 vegetarische recepten met veldsla

Winterse groente: 3 vegetarische recepten met veldsla

Veltsla is een heerlijke wintergroente

Kies jij met het oog op kilmaatverandering (CO2!) voor groenten van dichtbij, van het seizoen en het liefst niet uit de verwarmde kas? Er groeit niet veel buiten de kas momenteel. Een van de weinige planten die koude goed doorstaat is veldsla, een plantje dat wat op spinazie lijkt. Zo krijg je in de winter en het vroege voorjaar toch wat gezonde bladgroente binnen.

Ik geef je drie recepten.

Salade van veldsla tomaatjes en parmezaanse kaas

Salade met veldsla

Veldsla heeft een nootachtige smaak en dat combineert lekker met de zoetzure dressing en de tomaatjes.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

Voor de sla:

  • 200 ons veldsla
  • 75 gram rucola
  • 250 gram cherrytomaatjes
  • 50 gram pijnboompitjes
  • 50 gram parmezaanse kaas

Voor de dressing:

  • 1 ruime eetlepel milde mosterd
  • 1 eetlepel honing
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 3 eetlepels milde olijfolie
  • eventueel wat Italiaanse kruiden

Zo maak je de salade

Doe de veldsla in een kom of schaal en meng de sla met de gesneden cherrytomaatjes.

Meng in een kommetje de mosterd, honing en azijn totdat het een glad mengsel is. Voeg nu de olijfolie toe en roer alles net zolang totdat de olie volledig is opgenomen. Voeg optioneel wat Italiaanse kruiden toe.

Schenk de dressing over de sla en tomaatjes en schep dit goed om. Schaaf dan met een dunschiller of kaasschaaf wat dunne reepjes Parmezaan en strooi deze over de sla.

Met veldsla kun je een heerlijke stamppot maken

Stamppot met veldsla

Stamppotten zijn bij ons favoriet, ook buiten het winterseizoen. Ze zijn gemakkelijk klaar te maken en gezond.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 100 gram veldsla
  • 500 gram kruimige aardappelen
  • 200 gram minitomaatjes
  • 1 ui
  • half bekertje crème fraïche
  • 100 gram kaasblokjes óf 100 gram vegetarische spekreepjes
  • peper en zout

Zo maak je deze romige stamppot

Kook de aardappelen in circa 20 minuten gaar.

Pel en snij de ui in stukjes en bak deze in wat olijfolie.

Maak de veldsla schoon en verwijder de eventuele worteltjes.

Halveer de mini-romatomaatjes.

Stamp de gare aardappelen fijn en voeg de crème fraîche toe om de puree smeuïg te maken.

Voeg daarna de gebakken ui, de tomaatjes en de veldsla toe. Doe er naar smaak peper en zout doorheen. Ten slotte roer je de blokjes kaas of het vegetarisch gehakt door de stamppot.

Voeg voor de variatie wat nasikruiden toe. Ook een gebakken champignons en/of een met de aardappelen meegekookte pastinaak wortel smaken er heerlijk in.

Soep van veldsla is een heerlijke wintersoep met wintergroenten

Soep van veldsla

Wat lichter dan de stamppot is deze soep van veldsla.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • Per liter soep (4 koppen) 3 ons veldsla
  • een ui
  • twee plantaardige bouillonblokjes
  • een klontje boter
  • wat kookroom (maar zonder room smaakt de soep ook prima).

Zo maak je de veldslasoep

Snijd de veldsla in piepkleine reepjes en snipper de ui.

Bak ui en sla in de koekenpan met het klontje boter.

Doe ui- en slamengsel in de soeppan, giet er 1 liter water op en voeg de bouillonblokjes toe. Roeren af en toe totdat de blokjes zijn opgelost.

Heb je lieve een gladde soep? Dan kook je de veldsla en ui om ze daarna te pureren met blender of zeef.

Eet smakelijk!

Veldsla teel je trouwens gemakkelijk in eigen tuin. In mijn online moestuincursus vertel ik je hoe. Veldsla zaai je half augustus en oogst je van oktober tot in de lente van het volgend jaar. Voor de winter is de plant al min of meer volwassen en zo’n 10 centimeter hoog. In de winter groeit de plant nauwelijks meer. Zaai je later, dan groeit vóór de winter een kleine plant die in het voorjaar verder groeit.

Fotocredits:
Veldsla in de grond van David Kaspar Willmann via Pixabay

Reageer

Geef een reactie
Voer je naam in