Home eten Zoete broodjes bakken: 9 lekkere recepten

Zoete broodjes bakken: 9 lekkere recepten

Van oud brood kun je lekkere wentelteefjes maken

Als je dit leest, schrik je even: in Nederland wordt elk jaar maar liefst 127 miljoen kilo brood weggegooid. Dat kan duurzamer. Tover je oude sneetjes brood om tot zoete gerechtjes waar kinderen dol op zijn.

De supermarkt mag het niet verkopen en verwerkt het veevoer of biogas. Wij geven oud brood vaak aan de eendjes, terwijl brood heel ongezond is voor eenden en andere watervogels. We kunnen het beter zelf opeten. Met deze 9 heerlijke zoete recepten maak jij van oud brood gerechtjes om van de smullen. Jij bent duurzaam bezig en je kinderen zijn blij.

1

Engelse broodpudding

Wat heb je nodig voor Engelse broodpudding?

  • 6-8 sneetjes oud brood
  • 2 eetlepels boter
  • 4 eieren
  • 450 ml (plantaardige) melk
  • 150 g bruine suiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 200 g rozijnen
  • 1 eetlepel paneermeel
  • 1 eetlepel poedersuiker

Hoe maak je de broodpudding?

Breek het brood in stukjes. Warm de melk op en laat het brood 15 minuten weken in de melk. Voeg de suiker, het vanille-extract, de kaneel, de losgeklopte eieren en de rozijnen toe en roer goed door elkaar.

Verwarm de oven vast op 180 °C. Bestrijk een broodvorm met de boter en strooi er het paneermeel in. Vul de vorm met het deeg. Bak de broodpudding 45-60 minuten.

Haal de broodpudding uit de oven en laat deze onder een handdoek afkoelen. Snij plakken van ongeveer 3 cm dik. Serve met poedersuiker.

Als variatie kun je behalve de rozijnen ook geraspte kokos en noten toevoegen.

2

Broodpudding met ananas

Wat heb je nodig voor deze broodpudding?

  • 1 groot blik ananasschijven op siroop
  • 2 eieren
  • 350 ml (plantaardige) melk
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • ½ theelepel kardemom
  • 12 sneetjes witbrood of rozijnenbrood
  • poedersuiker
  • eventueel vanille-ijs

Hoe maak je deze broodpudding met ananas?

Zet de oven alvast aan op 200 °C. Laat de ananas uitlekken en van de siroop op. Verdeel 6 ananasschijven in vieren.
Klop de eieren los met de melk, 100 ml ananassap, de vanillesuiker en de kardemom.

Laat het brood in dit mengsel even weken en leg de sneetjes dan als omgevallen dominostenen op elkaar in een ingevette ovenschaal. Stop tussen de sneetjes de stukken ananas.
Giet de rest van het eiermengsel over het brood en laat 15 minuten staan.

Bak het brood in een half uurtje bruin.

Serveer met poedersuiker en eventueel een bolletje vanille-ijs.

Tip: je kunt ook ander fruit gebruiken, zoals perzik of banaan.

3

Broodpudding met banaan en chocoladepasta

Wat heb je nodig voor deze kleine broodpudding met banaan en chocopasta? (4 pers.)

  • 5 sneetjes oud brood (wit is het lekkerst)
  • 2 bananen in plakjes gesneden
  • chocopasta (of hazelnootpasta)
  • 200 ml slagroom, niet geklopt
  • 1 ei
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel kaneel

Hoe maak je de bananenchocobroodpudding?

Smeer de chocopasta op de boterhammen en snij de sneetjes in blokjes.

Zet ondertussen de oven vast aan op 200 °C.

Klop het ei door de slagroom en giet het over de stukjes brood.

Meng de plakjes banaan, de kaneel en de suiker en doe het bij de broodstukjes. Goed mengen.

Doe het mengsel in een ingevette ovenschaal en bak het een half uur.

Serveren met poedersuiker en eventueel een extra klodder chocopasta.

4

Broodpuddingtaart met gedroogd fruit

Wat heb je nodig voor deze grote broodpudding? (8 pers.)

  • Een halve kilo kleine stukjes gedroogd fruit (bijv. pruim, rozijn, abrikoos)
  • Cranberrysap of ander ietwat zurig sap
  • 80 gr boter
  • 750 g sneetjes brood, liefst wit, zonder korstjes
    (je kunt ook croissants en krentenbollen gebruiken, als je het maar in dunne plakjes snijdt)
  • 8 eieren
  • 800 ml slagroom
  • 100 gram basterdsuiker
  • 2 theelepels vanille-extract
  • wat crème fraîche of geklopte slagroom als garnering
    poedersuiker

Hoe maak je deze broodpudding?

Wel de stukjes gedroogd fruit een uur in het sap en laat ze daarna uitlekken.

Verwarm de oven voor op 150 °C. Vet een springvorm van 24 cm in.

Besmeer de boterhammen met boter en leg ze met de ingesmeerde kant naar beneden in de springvorm. Maar één laag en snijd de randen van het brood bij zodat de laag precies in de springvorm past.

Doe hierover een laagje geweld fruit. Dan weer een laag boterhammen en weer fruit, net zolang totdat alles op is. Eindig met een laag brood.

Klop de eieren los en meng ze met de slagroom, basterdsuiker en het vanille-extract. Giet dit mengsel over het brood in de vorm en laat het intrekken. Doet dit zo nodig beetje bij beetje.

Bak de taart 75-90 minuten. De taart is klaar als een prikker droog uit het midden van de taart komt (de satéprikkerproef).

Is de taart klaar? Doe de oven uit en haal de taart pas na 15 minuten uit de vorm. Laat hem verder afkoelen.

Serveren met wat poedersuiker en eventueel crème fraîche of geklopte slagroom.

5

Broodschotel met appelmoes

Wat heb je nodig voor dit broodtoetje met appelmoes?

  • 500 gr zure appels
  • 200 ml water
  • 100 gr suiker
  • 2 theelepels kaneel
  • 6 sneetjes oud brood

Hoe maak je broodschotel?

Eerst maak je de appelmoes:

Schil de appels en snij ze in kleine blokjes. Giet een scheutje water in een pannetje en doe hier de stukjes appel, 75 gr suiker en 1 theelepel kaneel bij. Laat dit 15 minuten pruttelen.

Vergeet niet af en toe te roeren en een scheutje water toe te voegen als het dreigt droog te koken. Zet het vuur uit als de appelmoes klaar is.

Verwarm alvast de oven op 200 °C.

Ontkorst de sneetjes oud brood en besmeer ze aan beide kanten met boter.

Leg een laag van 2 sneetjes brood in een kleine ovenschaal.

Smeer daaroverheen een laag appelmoes en leg daarop weer 2 sneetjes brood. Doe dit om en om totdat brood en appelmoes op zijn. De laatste laag moet bestaan uit twee besmeerde sneetjes brood.

Meng 25 gr suiker met een theelepel kaneel en strooi dit bovenop de stapel boterhammen.

Zet de schaal in de oven totdat de bovenkant van het gerecht knapperig is.

Tip: je kunt ook appelmoes uit een potje gebruiken voor dit gerecht.

6

Traditionele wentelteefjes

Wat heb je nodig voor deze ouderwetse wentelteefjes? ( 4 pers.)

  • 50 cl melk
  • 2 eidooiers
  • 15 gr custard
  • 1 snuifje zout
  • kaneel
  • 1 zakje vanillepoeder
  • 12 sneetjes oud wit brood
  • olie
  • kristalsuiker (kun je vervangen door 1 eetlepel ahornsiroop of agave)
  • crème fraîche
  • Eventueel (in de zomer) aardbeien

Hoe bak je deze wentelteefjes?

Meng de melk, eidooiers, custard, een snuifje zout en de vanillepoeder.

Doe wat olie in een koekenpan.

Wentel de boterhammen (teefjes) in het beslag en bak ze aan beide kanten tot ze mooi bruin zijn.

Eet de wentelteefjes met wat suiker en kaneel.

Eventueel kun je er ook wat crème fraîche en (in de zomer) aardbeien bij serveren.

Tip: Hier koop je echte bourbonvanillepoeder, maar het is wel enorm duur!

Nog een tip: Deze wentelteefjes zijn niet vegan. Wil je ze vegan? Kijk dan eens op Degroenemeisjes.com.

Variatie op wentelteefjes

Variatie 1: met perzik en hazelnoten

Neem een groot blik halve perziken op sap en 3 eetlepels hazelnoten. Snijd de halve perziken in dunne schijfjes. Bewaar wat siroop. Rooster de hazelnoten lichtbruin en hak ze fijn. Behalve met kaneel en poedersuiker kun je de wentelteefjes nu ook garneren met de schijven perziken, wat perziksiroop en hazelnotenkruim.

Variatie 2: met blauwe bessen en mango.

Neem 1 mango en 2 handjes blauwe bessen. Snij je de mango in stukjes. Serveer de wentelteefjes met suiker, kaneel, stukjes mango en blauwe bessen.

7

Sinterklaaswentelteefjes

Wat heb je nodig voor de Sinterklaaswentelteefjes? (4 pers.)

  • 8 sneetjes (oud) wit brood
  • 12 speculaasjes
  • 3 eieren
  • 150 ml melk
  • 1 tl kaneel
  • 2 el basterdsuiker of gewone suiker
  • 1 klontje (plantaardige) boter

Hoe maak je deze Sinterklaaswentelteefjes?

Klop de eieren los en meng ze met de melk en de suiker. Roer met een vork door totdat de suiker is opgelost.

Verkruimel de speculaas en voeg bijna alles ervan toe. Houdt wat speculaas achter.

Doe het mengsel in een diep bord en wentel de sneetjes brood erin totdat ze zijn doordrenkt.

Strooi nog wat verkruimelde speculaas over de boterhammen en bak ze in wat boter aan beide zijden in een koekenpan totdat ze goudbruin zijn.

8

Romig toetje

Wat heb je nodig voor dit romige broodtoetje?

  • 200 gram sneetjes oud (wit)brood
  • 40-50 g boter
  • 100 g biologische rozijnen
  • 250 ml slagroom
  • 250 ml volle melk
  • 3 biologische eieren
  • 75 g suiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • Dik (maar niet stijf) geklopte slagroom

Hoe maak je dit romige broodtoetje?

Breng ruim water aan de kook en vet de ovenschaal in.

Besmeer het brood met boter en snijd de sneetjes in vier driehoekjes.

Verdeel de helft van het brood, met de beboterde kant boven, als omgevallen dominostenen over de bodem van de ovenschaal.

Strooi de rozijnen erover en leg er de resterende sneetjes brood op, op de manier als de eerste laag brood.

Verwarm ondertussen de oven voor op 190 °C.

Klop de slagroom met de melk, de eieren, 50 g suiker, de kaneel en de vanillesuiker door elkaar en schenk het mengsel vanuit een schenkkan gelijkmatig over het brood.

Laat het 10 minuten intrekken.

Bestrooi het gerecht met de resterende 25 g suiker.

Zet de schaal in een grotere ovenschaal en schenk daarin kokend water totdat het halverwege de grote schaal staat.

Laat het broodtoetje bakken gedurende 40 minuten tot de bovenkant knapperig en goudbruin is. Eet dit gerecht warm met de dikke slagroom.

9

Oudbroodtoetjes met kaas, verse vijgen en peer

Wat heb je nodig voor 8 toetjes?

  • 2 dikke sneden brood
  • 4 eieren
  • 50 gr geitenkaas in stukjes
  • 2 el amandelpoeder
  • 60 gr suiker
  • 400 ml room
  • 2 verse vijgen
  • 1 peer
  • 1,5 el citroensap
  • boter

Hoe maak je deze broodtoetjes?

Klop de eieren los en meng ze met de suiker, het amandelpoeder en de room. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C.

Snij het brood in blokjes en de vijgen en de peer in kleine stukjes. Doe over de peer wat citroensap.

Vet 8 kleine ovenschaaltjes in met boter en vul ze met de stukjes brood en daarover de stukjes fruit.

Giet er het ei-roommengsel overheen. Daarop leg je stukjes geitenkaas.

Bak de toetjes ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven en strooi er eventueel wat extra geitenkaas op.

Zelf brood bakken? Lees hier hoe je dat doet!

Fotocredit:
Image by Terri Cnudde from Pixabay

1 reactie

Reageer

Geef een reactie
Voer je naam in