Home spelen Diersporen afdrukken in gips

Diersporen afdrukken in gips

2131

Gipsafdruk_maken_dierenspoor

Zie jij weleens sporen van wilde dieren als je buiten loopt? Hier vertel ik je hoe je deze sporen mee naar huis kunt nemen door er een gipsafdruk van te maken.

Als ik in het bos loop, zie ik elke dag weer nieuwe sporen. Meestal van de das of een ree. Ik ben weleens in het donker met de boswachter gaan wandelen in de hoop dat ik de dieren in levende lijve zou zien. Dat gebeurde niet. Ik was te vroeg, de wind stond verkeerd of we waren niet stil genoeg.

Gipsafdruk dierenspoor

Het is erg leuk om de verschillende sporen te verzamelen en mee naar huis te nemen. Dat kun je doen door een gipsafdruk van te maken. Een foto kan ook, maar met gips heb je een 3D-afbeelding! Met het natte weer in deze periode vind je gemakkelijk sporen van wilde dieren. Hoe maak je een goede gipsafdruk van een dierenspoor? Dat kun je hieronder lezen.

Wat heb je nodig voor een gipsafdruk?

  • Sneldrogend gips
  • Een afzetrand (mal) zodat het gips op de goed plek blijft. Dat kan een plastic bakje zijn van ongeveer 12 centimeter doorsnee waarvan je de bodem uitsnijdt.
  • Een mengbakje, een soortgelijk bakje als de afzetrand, maar dan met bodem. Goedkope diepvriesbakjes zijn heel handig.
  • Een roerstokje (maar je kunt ook gewoon een takje nemen)
  • Water. Volop aanwezig in de natuur, maar ’s zomers is het handig wat mee te nemen.

Hoe maak je de afdruk van het dierenspoor?

Pootafdruk schoonmaken

Maak de omgeving rond de pootafdruk schoon. Dat doe je door van de afdruk af te vegen zodat je niet juist zand erin veegt. Haal ook takjes en blaadjes uit de pootafdruk. Alles wat in de afdruk ligt, zal de gipsafdruk minder duidelijk en minder mooi maken. Zand wat erin is gevallen, kun je er voorzichtig uithalen of juist in de grond drukken, zodat je de afdruk accentueert. Zorg er wel voor dat de originele vorm van de afdruk niet veranderd!

Gips mengen

Maak het gips aan met water. Of je een dikke of juist dunne substantie maakt, hangt af van de ondergrond. Bij los zand maak je het wat dunner, omdat de dik gips het losse zand wegduwt en zo de pootafdruk veranderd. Bij een kleiige ondergrond kun je een dikker gipsmengsel gebruiken. Meng het water voorzichtig met het gips, beetje bij beetje. Als je alles in één keer bij elkaar gooit, heb je misschien teveel water gebruikt en moet je vervolgens zoveel gips toevoegen dat je teveel aanmaakt. Zorg ervoor dat je zoveel aanmaakt dat je een laag van 1 centimeter kunt gieten.

Dierensporen mee naar huis

Nu moet je wachten, 20 minuten minimaal, langer als het gips dunner was. Doe ondertussen een spelletje of loop een beetje rond. Daarna til je de mal met het gips voorzichtig op en verwijder je met een kwastje of stokje voorzichtig wat zand van de gipsafdruk. De afdruk hoeft niet helemaal schoon, daarvoor is het gips nog te zacht. Wikkel de gipsafdruk in een doek of plastic zakje en neem hem voorzichtig mee naar huis. Na een dag uitharden, kun je de afdruk verder schoonmaken met een borstel met eventueel wat water.

Op deze manier kun je heel wat diersporen verzamelen!

Hieronder zie je in een aflevering van Bovenop het Wild een heldere uitleg over het maken van een gipsafdruk.

Fotocredit:
Pootafdruk ree, Spunqueegirrl

4 Reacties

  1. Mooie video. Ik heb dit als kind gedaan, en wilde het geheugen weer opfrissen. Ik kan de video helaas niet delen, want het moet geheim blijven, totdat ik het met de kinderen van het zomerkamp kan doen!

Reageer

Geef een reactie
Voer je naam in