Verse groentefriet

Update op 30 november 2022
Verse groentefriet

Groentefriet is een lekkere oplossing voor wie zijn kinderen niet aan de groenten krijgt. Vette vingers en gezond!

Wat kinderen eten, hangt voor een deel af van wat je ze al jong als ouder voorschotelt. De smaak van kinderen is volop in ontwikkeling en kan op een dag zomaar anders zijn. Zo ken ik een jongen die als klein kind gek was op olijven, terwijl hij ze nu heel vies vindt. Je zou toch denken dat dit andersom gebeurt…

Het is belangrijk kinderen al op jonge leeftijd van alles voor te zetten. De gezonde dingen dan, zoals fruit, groenten en graanproducten. En natuurlijk moet het veilig zijn. Aan kleine kinderen geef je geen pinda’s vanwege verstikkingsgevaar.

Er zijn methoden om kinderen al jong groenten te leren eten, zoals de Rapleymethode waarbij je je kind grote hele stukken groenten en fruit geeft. Het Voedingscentrum adviseert je kind langzaam te laten wennen aan steeds grotere stukken en er altijd bij te blijven, zodat je kunt ingrijpen als je kind zich verslikt.

Maar soms is het probleem hardnekkig en lust je kind echt heel lang geen groenten. Dan is dit gerecht een uitkomst. Deze groentefrietjes lust hij vast wel! Maar ook voor kinderen die wel groenten lusten, zijn deze gezonde frieten een traktatie. Gecombineerd met appelmoes en een lekkere burger vormen ze een hele maaltijd.

Wat heb je nodig voor deze groentefriet?

Voor twee personen:

  • 500 gram naar keuze pastinaak, pompoen, winterwortel of peterseliewortel, zoete aardappel, courgettes en paprika
  • Kokosolie of olijfolie
  • Zout en kruiden

Wat pompoen betreft: niet alle kinderen houden van de sterke smaak van pompoen. Een alternatief is dan de butternut pompoen, die heeft een subtielere smaak dan de oranje pompoen.

Zo maak je de groentefrietjes

  • Maak alle groenten schoon en snijd deze in lange reepjes van 1 of 2 centimeter dik. De pitten van de pompoen kun je drogen en roosteren of zaaien.
  • Verhit in een wok een laag kokosolie of olijfolie van zo’n 2 centimeter. Het is heet genoeg als een puntje groente begint te sissen (even erin dopen om te testen).
  • Leg dan de reepjes groenten er in delen in. Houd eventueel de pan scheef en schep de olie over de groenten zodat ook de bovenkant wordt gebakken.
  • Laat de groenten bakken totdat ze echt goudbruin zijn. Schep ze dan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Bestrooi met wat zout en kruiden.

Variatie in de oven:

  • Verwarm de hetelucht oven voor op 220 °C. Leg een bakpapier op het rooster (geen dichte bakplaat gebruiken.)
  • Besprenkel de groentestaafjes met wat olie en verdeel ze gelijkmatig. Ze mogen niet op of tegen elkaar aan liggen. Plaats het rooster in het midden van de oven en bak ongeveer 14 minuten, totdat de groentefrietjes lekker krokant zijn.
  • Eventueel halverwege omdraaien.

Serveer met een groene salade, een (vega)burger, appelmoes en mayonaise. Om je vingers bij af te likken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven