Home moestuinieren Hoe kweek je zonnebloemen?

Hoe kweek je zonnebloemen?

kweek je eigen zonnebloem

* WEDSTRIJD VOORBIJ *

Zonnebloemen kweken is een leuke kinderactiviteit die goed past bij het voorjaar. Hier wat tips om zonnebloemen te zaaien, te planten en te laten groeien.

Zonnebloemen komen oorspronkelijk uit Noord- en Zuid-Amerika en zijn gedomesticeerd rond 1000 voor Christus. De Inca’s vereerden de zonnebloemen als beeld van hun zonnegod. In 1530 werd de zonnebloem door Spaanse zeemannen naar Europa gebracht.

De zonnebloem is een vrolijke bloem en verschijnt in oranje, bruin, crème, donkerrood en soms zelfs in twee kleuren.. Ze staat symbool voor vruchtbaarheid, vertrouwen, zelfrespect, levenslust, bewondering, kracht en loyaliteit.

Naar de zon

In het Frans heet de zonnebloem ‘Tournesol’. Dit betekent letterlijk: draait met de zon. Bloeiende zonnebloemen op een akker wijzen naar het oosten, waar de zon ’s morgens opkomt. Zonnebloemen waarvan de bloemknop nog niet geopend is, vertonen zogeheten heliotropisme. Overdag draait de bloemknop op zonnige dagen mee met de zon van oost naar west. ’s Nachts keert de bloemknop terug naar de oostelijke stand. Deze dagelijkse beweging is mogelijk door een flexibel deel van de stengel onder de bloemknop, de pulvinus.

Tegen de tijd dat de bloem begint te openen verstijft deze pulvinus, dat gebeurt terwijl de bloem naar het oosten wijst. Hun heliotropisme is voorbij is en de bloeiende zonnebloemen blijven de hele dag naar het oosten gedraaid staan.

Reuzezonnebloem

Als je wilt meedoen aan de zonnebloemwedstrijd (alleen voor deelnemers aan mijn online moestuincursus) dan kies je het beste voor soorten die groot worden zoals de Giganteus, de Kong of de King Kong.

De eenjarige Giganteus is ruw behaard, grootbladig en kan wel 4 meter hoog worden. Het bijzondere van deze soort is dat de hoogste zonnebloemen vaak gekweekt worden uit het voer wat voor vogels bestemd is

zonnebloemen zaaien

Buiten of binnen zaaien?

Het beste zaai je de zonnebloempitten direct buiten. Tijdens het verplanten van zonnebloemen kan er namelijk wortelschade ontstaan. Dat kan na IJsheiligen, vanaf midden mei. Dan is er geen kans meer op nachtvorst.

Wil je toch eerder binnen zaaien, gebruik dan een turfpotje dat mee geplant kan worden. Zo blijven de wortels heel. Zet het potje op een lichte plek (vensterbank) en draai het regelmatig, zodat de stengel recht wordt. Na vijf tot zes weken kun je de zonnebloemen uitplanten en plaatsen op een zonnige plek in de tuin.

Hoe zaai je zonnebloemen?

Behalve veel zon heeft je zonnebloem veel ruimte nodig voor zijn wortels.

Let op! Zonnebloemen verdampen erg veel water waardoor er water aan naburige planten wordt onttrokken.

Zaaien in de volle grond doe je als volgt:

 1. Maak de grond een armlengte diep los zodat de wortels makkelijk de diepte in kunnen gaan. Meng (biologische) rundmestkorrels (van je moestuin) die langzaam voeding afgeven in de grond.
 2. Na het spitten en bemesten maak je gaatjes in de grond (diepte van een duim). Zorg ervoor dat de gaatjes minimaal 30 – 45 cm uit elkaar zitten.
 3. Stop in elk gaatje 2 zaadjes met de punt naar boven en maak het gaatje weer dicht.
 4. Geef voldoende water, zo’n halve liter per zaadje.
 5. Verwijder na een tijdje bij elk gaatje het slechtste (kleinste) plantje. En geef weer water als de grond erg droog is.

Tips!

 • Eerst even het zaadje in het water leggen tot hij ontkiemt en dan in de grond stoppen. Dan heeft je zonnebloem meer kans van slagen.
 • Strooi wat chilipoeder over het zaadje om muizen weg te jagen. Die houden namelijk wel van een zonnebloempitten, maar niet van chilipoeder!

Slakken

Het grootste probleem na het ontkiemen zijn slakken. Om de zonnebloem te beschermen kun je een koperen anti-slakken ring in een cirkel om de planten leggen en een stukje vogeldoek of gaas spannen.

Je kunt er ook voor kiezen om een stuk of 5 zaden bij elkaar te plaatsen in plaats van 2. Wanneer ze ongeveer 10 cm hoog zijn laat je de sterkste plant staan. Kijk in het begin regelmatig. Het is erg leuk om te zien hoe de plant ontkiemt en vervolgens uitgroeit tot een plantje met stengel en bladeren.

ontkiemde zonnebloem

Verzorging zonnebloem

Om er voor te zorgen dat de zonnebloem zo groot en hoog mogelijk wordt, hebben ze als het niet regent dagelijks water nodig.

Als de bovenste bladeren van je zonnebloem geel worden, kan er het volgende aan de hand zijn:

 • De bloem krijgt te weinig stikstof (voeding) binnen. Geef de zonnebloem extra voeding.
 • De zonnebloem heeft een te kleine pot. Zet de bloem in een grotere pot. (Als je op een balkon je zonnebloem kweekt.)
 • De zonnebloem krijgt te weinig water. Is de aarde droog geef, dan extra water.
 • De zonnebloem krijgt te veel water. Is de aarde nog vochtig, dan hoef je geen water te geven.

Als alleen de onderste laag bladeren geel worden, hoef je niets te doen. Na een tijdje sterven die af en vallen ze op de grond, dat is normaal.

Wie heeft de grootste zonnebloem?

Je hebt het juiste zaad gekozen, geeft water en voeding. Wat kun je verder doen om jouw zonnebloem op te kweken tot de grootste (en daarmee een verblijf op Terschelling te winnen 😉 )?

Wanneer ze een halve meter groot zijn, kun je ze eens per week een dosis vloeibare tomatenvoeding geven. Dat bevat veel kalium en daarvan worden de bloemen groot en sterk.

Steun de stengel door middel van een bamboestok. Hoe hoger de zonnebloem, hoe meer steun hij nodig heeft. Je wilt niet dat hij omknakt na al jouw goede zorgen!

Zelfs op een klein balkon is het mogelijk om de grootste zonnebloem te zaaien. De hoogste zonnebloemen kunnen wel 5 meter hoog worden!

Ongeveer 90 dagen na het zaaien komt de zonnebloem tot bloei. De bloeiperiode van de zonnebloem loopt van juli tot oktober. Houd de groei van je zonnebloem nauwkeurig bij en post een foto van jezelf naast de zonnebloem in de Facebookgroep van Ouders van Nature.

En vergeet niet om vóór 1 september 2018 de hoogte van je zonnebloem door te geven aan chantal@oudersvannature.nl als je meedoet aan de zonnebloemwedstrijd.

Geniet van je zonnebloem!

wie heeft de grootste zonnebloem

1 reactie

Reageer

Geef een reactie
Voer je naam in