Home eten Koken met brandnetels

Koken met brandnetels

Koken met brandnetels

Brandnetel wordt al sinds mensenheugenis wereldwijd gebruikt om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Brandnetel is gezond en je kunt er heerlijk mee koken.

Ik pluk regelmatig verse brandnetels. Er zijn nu nog net van de lekker verse kleine topjes zonder bloemen. Ik zet er thee van, een heerlijke lichtgroene, frisse thee. Maar koken met brandnetels is ook een goed idee!

Brandnetelstamppot

Brandnetels kun je door een stamppot doen.

Was eerst de brandneteltoppen en snijd, knip of hak ze klein. Daarna kook je ze 8 tot 10 minuten, zo gaat meteen de ‘brand’ eruit.

De aardappels stamp je zoals je dat altijd doet bij een stamppot. Nu doe je de licht gekookte brandnetels erdoor. In plaats van gekookte brandnetels door de stamppot te doen kun je ze ook smoren in de koekenpan met boter en een uitje.

Je laat het geheel 10 minuten sudderen. Dat is iets meer werk, maar de stamppot gaat er lekkerder van smaken.

Brandnetelsoep

Je kunt brandnetels in vrijwel elke soep gooien en meekoken; vooral in een groentesoep is het lekker. Je versnippert enkele toppen en gooit ze op het laatst erbij en laat ze een minuutje meekoken. Zo blijft de medicinale werking behouden. Wanneer je ze lang meekookt gaan de werkzame stoffen uit de plant.

Je kunt ook een speciale brandnetelsoep maken. Je hebt dan nodig :

  • Een halve kilo brandneteltoppen
  • 1 ui
  • 5 eetlepels havervlokken
  • 1 eetlepel groente-bouillonpoeder of een blokje
  • groentebouillon
  • 4 eetlepels olie

Eerst doe je de olie in de pan en verwarm je deze. Doe daar een versnipperd uitje bij.

Doe vervolgens klein gesneden brandnetels erbij. Laat met de deksel op de koekenpan 10 minuten zachtjes smoren. Ondertussen breng je het water aan de kook met de bouillon.

In een andere koekenpan rooster je de havervlokken goudbruin.

Als de brandnetels met de uien voldoende gesmoord zijn na 10 minuten, doe je de inhoud van de koekenpan in het bouillonwater.

Vervolgens voeg je de geroosterde havervlokken toe. 10 Minuten laten doorkoken en klaar is de soep!

Brandnetelomelet

Je hebt nodig:

  • 300 gr. brandnetels
  • 6 bosuien
  • 2 sjalotjes
  • (Olijf)olie
  • Snuf zout
  • 8 eieren
  • Peper
  • 150 gr. roomkaas of strooikaas
  • Handje verse munt (gehakt)

Hoe maak je de omelet?

Pluk de brandnetels uit de tuin. Zorg ervoor dat je handschoenen draagt!

Was de planten goed en knip de stelen eraf. Gebruik alleen het blad.

Kook de bladeren kort, zodat ze niet meer prikken.

Snijd de bosui, sjalot en brandnetels in stukjes.

Verhit een laagje olie in een pan en bak de bosui en sjalot enkele minuten.

Bak de brandnetels enkele minuten mee.

Klop de eieren met zout en peper en voeg het mengsel toe.
Laat de omelet even bakken en draai hem dan om. Vervolgens

kun je er kaas erop strooien.

Garneer de omelet eventueel met wat munt.

Eet smakelijk!

Deze recepten komen uit mijn online moestuincursus waarin ik niet alleen vertel over de groenten en fruit uit eigen tuin, maar ook over de wilde planten die je er tegenkomt.

Reageer

Geef een reactie
Voer je naam in