Home eten Rode kool-bietensoep

Rode kool-bietensoep

rode kool-bietensoep

Soep is heerlijk als snelle maaltijd en om restjes te verwerken. Deze rode kool-bietensoep zit barstensvol vitamine C, ijzer en B-vitaminen en is daardoor dé remedie om een verkoudheid op afstand te houden.

Ik houd van soep, omdat het zo eenvoudig te maken is en goed te combineren met heerlijke salades en brood. Bovendien eten kinderen groenten vaak gemakkelijker in soep dan gekookt of gestoomd. Op die manier krijgen ze ongemerkt en zonder gedoe een heleboel vitaminen binnen. Deze rode kool-bietensoep zit boordevol vitaminen.

Deze soep is een variatie van borscht. De hoofdbestanddelen zijn kool en bieten. Dat maakt het een aardse soep. De basis voor de soep is marinarasaus. Die maakt je als volgt:

Marinarasaus voor 4 personen

Wat heb je nodig?

  • 2 uien
  • 3 knoflooktenen
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 30 verse basilicumblaadjes
  • 2 takjes oregano
  • 1 beetje zout en peper naar smaak
  • 1 scheutje olijfolie

Hoe maak je marinarasaus?

  1. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
  2. Doe de ui en knoflook in de blender en voeg de gepelde tomaten, basilicum toe. Roets de blaadjes van het takje oregano en voeg deze ook toe.
  3. Pureer dit mengsel ongeveer 15 seconden.
  4. Verwarm een pan met een klein scheutje olie.
  5. Giet de saus in de pan en roer goed door. Vervolgens het vuur laag zetten en dit lekker laten pruttelen gedurende ongeveer 45 minuten, zodat de smaken lekker samenvoegen en de saus indikt. Af en toe doorroeren.

Rode kool-bietensoep

De rode kool-bietensoep is prachtig rood van kleur en in het begin zelfs violet. Je wordt er gewoon vrolijk van.

Deze soep moet anderhalf uur om te koken door de rauwe bieten, dus zorg ervoor dat je voldoende tijd neemt. Terwijl het pruttelt, kun je wel even andere dingen doen.

Om een langere kooktijd te voorkomen, is het heel belangrijk om de bieten heel klein te hakken (zo groot als erwten of amandelen).

Wat heb je nodig voor 2 liter rode kool-bietensoep?

  • 2 eetlepels (30 ml) kokosolie
  • 2 kopjes (280 g) in blokjes gesneden rode ui (ongeveer 1 medium/groot)
  • 5 kopjes (540 g) in blokjes gesneden rode kool (ongeveer 1/2 medium)
  • 4 kopjes (500 g) gepelde en in blokjes gesneden rauwe bieten (ongeveer 2 grote/3 medium)
  • 5 kopjes (1,2 l) marinara saus (recept zie hierboven)
  • 3 kopjes (750 ml) water
  • Fijn zeezout of Herbamare, naar smaak
  • Voor de garnering verse dille en zure room (van soja)

Hoe maak je de rode kool bietensoep?

  1. Doe de kokosolie in een grote pan. Zet deze op een middelhoog vuur, voeg de uit toe en laat de ui ongeveer 3 tot 5 minuten sudderen, één of twee keer roeren.
  2. Voeg de blokjes kool en bieten toe. Roer opnieuw. Roerbak alles nog een paar minuten.
  3. Voeg de Marinarasaus en het water toe. Roer alles goed door elkaar. Laat de soep sudderen, afgedekt, op een laag tot middelhoog vuur gedurende ongeveer 1 uur en 30-45 minuten, of tot de bieten gaar zijn. Je kooktijd kan variëren, afhankelijk van hoe vers je bieten zijn en hoe klein je ze hebt gehakt. (Het is sowieso slim om regelmatig te controleren of het al gaar is en af en toer te roeren zodat alles niet aan de bodem van de pot blijft kleven.)
  4. Proef en breng op smaak met zout. Schep in een kom en serveer met een lepel of een vleugje plantaardige zure room en gehakte dille. Deze ingrediënten kun je ook apart serveren.

Deze soep kun maximaal 1 week in een luchtdichte verpakking in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook: koel de soep en plaats hem in een container die geschikt is voor diepvriesproducten, met aan de bovenkant een centimeter ruimte voor uitzetten door bevriezing. Bevroren kan de soep maximaal 2 maanden worden bewaard.

Eet smakelijk!

Gek op bieten? Proef dan ook eens de zoete bietenpannenkoekjes!

 

Fotocredit:
Foto door Liz West

Reageer

Geef een reactie
Voer je naam in