Home eten Vegan recept: citroencake zonder ei

Vegan recept: citroencake zonder ei

3947

Dit is één van de 250 recepten uit de scheurkalender Lekker Plantaardig 2021. Bestel hem snel en je bent verzekerd van een exemplaar!

Je wilt een frisse cake, maar eet liever geen eieren. Maar hoe bak je een vegan cake? Bij dit recept voor cake zonder ei mis je het ei niet. Deze cake is erg lekker als je allergisch bent voor ei of liever geen eieren eet. Met een frisse citroensmaak en de ahornsiroop maakt de cake zoet en smeuïg.

Er is een neef jarig en ik vind het altijd leuk om iets lekkers mee te nemen naar verjaardagen. Vaak haal ik een flesje wijn, een doosje biologische bonbons of een cake. Als ik er tijd voor heb, maak ik de cake zelf. Want zelf bakken is het toch het lekkerst!

Van de geur in huis van zelfgebakken taarten en cakes kom ik al in een feeststemming. Want meestal bakken we zelf taarten en cakes voor verjaardagen, Sinterklaas en andere feestdagen. Niet iedereen is even bedreven in het bakken van cakes en ook ik moest het natuurlijk leren.

Hoe bak je een cake? Hieronder vind je een erg lekker recepten voor een vegan cake. Al zeg ik het zelf. 😉

Vegan recept voor citroencake

Aantal personen: 10
Bereidingstijd: 30 minuten + 45 minuten bakken

Ingrediënten:

 • 230 gram bloem
 • 1 tl baksoda
 • 1 tl bakpoeder
 • ½ tl zout
 • 180 ml ahornsiroop
 • 125 ml olijfolie
 • 180 ml water
 • 160 ml citroensap = ong. 2 citroenen

Hoe maak je deze vegan cake?

Verwarm de oven voor op 200 graden.

⇒ Maak een cakeblik klaar door deze in te vetten of te bekleden met bakpapier.

⇒ Meng in een grote kom de bloem, zout en bakpoeder.

⇒ Meng in een andere kom de ahornsiroop, water, olie, citroensap (Houd 2 tl citroensap apart)

⇒ Roer met een garde de ‘natte kom’ door de ‘droge kom’.

⇒ Meng in een klein schaaltje de baksoda met 2 tl citroensap (dit schuimt heel erg).

⇒ Meng de baksoda door het beslag.

⇒ Vul de cakevorm met het beslag. Bak ongeveer 45 min in de oven. De cake is gaar wanneer je er een prikker insteekt en deze er droog weer uit komt.

⇒ Let op: elke oven is anders! Het zou kunnen dat de cake er iets langer of korter in moet.

Italiaanse cake met olijfolie

Wist je dat ze in Italië alle zoete cakes met olijfolie bakken? Dat is supergezond!

Cake met melk en boter

Je kunt het water eventueel vervangen door melk en de olijfolie door 50 gram boter.

Foto door Fiona Henderson gepubliceerd onder CC-licentie.

2 Reacties

 1. Hoi Chantal,
  Wat een lekker recepten, Ik ben me aan het inlezen in wfpb.
  Nu zie ik dat je 230 gr. bloem gebruikt.
  Gebruik je dan volkoren meel of echt de witte bloem ( waarvan ik dacht dat dat juist niet de bedoeling is ).
  Welk alternatief zou ik voor de bloem kunnen gebruiken ?

  Ik ga de nieuwe kalender bestellen. Heb je toevallig nog een kalender over van 2021 of staan daar dezelfde recepten in als
  in de kalender van dit jaar ?
  Ik hoor graag van je.

  Groetjes Carla.

  • Beste Carla, dankjewel! Je bedoelt Whole Food Plant Based (voor de lezers die de afkorting niet kennen), toch?
   Ik had de focus bij bovenstaand recept op vegan, maar het wordt inderdaad gezonder als je bijvoorbeeld amandelmeel, havermeel, roggemeel of speltbloem gebruikt. Een goede aanvulling. Ja, van de kalender van 2021 heb ik nog een paar exemplaren. Als je even een mail stuur naar hallo@lekkerplantaardig.nl met deze vraag, kan ik je zeggen hoe je deze kunt bestellen. Heb je die van 2022 al besteld via http://www.lekkerplantaardig.nl?
   Ik lees het wel in een mail. Fijne dag!

Reageer

Geef een reactie
Voer je naam in