Home eten Veganistisch recept: met raapstelen met rijst

Veganistisch recept: met raapstelen met rijst

1841

Veganistisch recept: raapstelen met rijst

Ken je raapsteel? Deze groenten bevatten enorm veel vitaminen en worden veel gegeten in het zuidoosten van de Verenigde Staten. Maar ook in Europa wordt de groente steeds populairder.

Raapstelen zijn heel gezonde groenten. Een aantal gezondheidsvoordelen op een rijtje.

Vitaminen A, C en E

Raapstelen zijn rijk aan ijzer én aan de drie belangrijkste anti-oxidanten in het lichaam: vitamine E, vitamine C en betacaroteen. Deze drie vitaminen werken samen tegen vrije radicalen in het lichaam. Vrije radicalen kunnen leiden tot samenklonterende bloedplaatjes en een slecht cholesterolniveau met als gevolg slagaderverkalking.

Ook de vitaminen E en C in raapsteel gaan indirect slagaderverkalking tegen.

Als je rookt of meerookt, heb je vaak een vitamine A-tekort wat kan leiden tot longontsteking of zelfs longemfyseem. De grote hoeveelheden vitamine A in raapstelen gaat dit tegen. Vitamine A is bovendien goed voor het totale immuunsysteem.

Ook het betacaroteen in raapstelen kan in het lichaam worden omgezet in vitamine A. De betacaroteen helpt net als de vitamine C bovendien tegen darmkanker. Dit effect wordt versterkt door de aanwezigheid van calcium in de groente.

Wanneer eet je liever weinig raapstelen?

Mensen met nier- of galblaasproblemen kunnen juist beter geen raapstelen eten. Dat heeft te maken met een hoge concentratie van oxalaten die in het lichaam kunnen kristalliseren en de nier- of galblaasproblemen kunnen verergeren. Oxalaten gaan daarnaast de opname van calcium door het lichaam tegen. Dus heb je die juist nodig, omdat je botontkalking hebt bijvoorbeeld, dan moet je niet te vaak raapstelen eten.

Wassen groenten

Raapstelen was je het liefst in lauwwarm water, terwijl je ze in de pan rustig heen en weer beweegt. Was ze twee keer, zodat je zeker weet dat al het zand er vanaf is.

Wil je de steeltjes verwijderen (hoewel je ze goed kunt eten) dan vouw je de bladeren naar binnen toe en knip je ze langs de steel af.

Recept raapstelen

Wat heb je nodig?

 • 1 eetlepel olijfolie
 • 2 kopjes rijst
 • 500 gr raapstelen

Dressing:

 • 1/3 kopje olijfolie
 • 2 eetlepels balsamico azijn
 • 1 theelepel limoensap
 • 1 theelepel gehakte knoflook
 • 1/2 theelepel paprika
 • zout en peper

Hoe maak je de raapstelen klaar?

 1. Kook raapstelen in water met de olijfolie en zout gedurende 5 minuten.
 2. Giet goed af en hak ze fijn.
 3. Kook de rijst.
 4. Meng de rijst met de gehakte raapstelen.
 5. Klop de resterende olijfolie, azijn, limoensap, knoflook, paprika, zout en peper door elkaar. Giet dit mengsel over de rijst en de groenten. Roer goed door.

Eet smakelijk! Wil jij graag zelf groenten telen? Koop dan de wekelijkse moestuintips én recepten van mijn online moestuincursus.

Reageer

Geef een reactie
Voer je naam in