Home eten Veganistische kwarktaart met banaan

Veganistische kwarktaart met banaan

Veganistische kwarktaart

Omdat ik bijna jarig ben, deel ik met jou dit heerlijke recept voor kwarktaart met banaan. Hij is veganistisch en snel klaar. Het moeilijkste is het wachten totdat je hem kunt eten…


Ik noem het kwarktaart, omdat we de smaak en structuur van kwarktaart zo dicht mogelijk willen benaderen. Maar er zit geen druppeltje melk in en dat is wel zo vriendelijk voor de koe en haar kalf.

Veganistische kwarktaart net zo lekker

Als je hem eet, mis je de zuivel niet. Want in deze veganistische taart zitten allerlei ingrediënten die oh zo lekker zijn. Dadels, sinaasappelsap en banaan maken de taart heerlijk zoet. En de sojayoghurt geeft deze kwarktaart (of dus eigenlijk sojataart) een heerlijke romige smaak.

De rietsuiker kun je als je wilt vervangen door stevia, kokosbloemsuiker of ahornsiroop. De vanillesuiker kun je eventueel weglaten.

Wat heb je nodig voor deze kwarktaart met banaan?

Hiermee maak je de bodem:

  • 350 ml havermoutvlokken
  • 50 g tarwebloem
  • 50 g gesmolten boter, plantaardig
  • 100 g dadels zonder pit

Dit is nodig voor de vulling:

  • 3 dl water
  • 6 bananen
  • 4 mandarijntjes (of klein blikje ongezoete mandarijntjes)
  • 12 gr agar agar
  • 50 ml sinaasappelsap
  • 2 el citroensap
  • 0,75 l witte soja-yoghurt
  • 50 g rietsuiker (of stevia, kokosbloemsuiker of ahornsiroop)
  • 2 zakjes vanillesuiker (weglaten of vervangen door 2theelepels citroenrasp)

Je versiert de taart met twee bananen en de mandarijn.

Hoe maakt je deze heerlijke veganistische kwarktaart?

Het duurt een half uur om de taart te maken, maar 2 uur om te laten opstijven!

Zo maak je de bodem:

  1. Roer de ingrediënten door elkaar totdat een korrelige, ietwat plakkerige substantie ontstaat. Voeg zo nodig een scheutje water toe.
  2. Bedek de bodem van een springvorm met bakpapier. Doe hier het mengsel in en druk stevig aan.
  3. Bak 15- 20 minuten op 160 graden (hete lucht).
  4. Laat de bodem afkoelen.

En zo maak je de vulling:

  1. Los de agar agar op in 3 deciliter water samen met de 50 ml sinaasappelsap. breng het mengsel aan de kook terwijl je voortdurend roert.
  2. Pureer ondertussen 4 bananen (want je houd 2 bananen apart voor de garnering) samen met de soja-yoghurt, het citroensap, de vanillesuiker (of niet) en de rietsuiker (of een vervanging).
  3. Laat de agar-agar ongeveer 2 minuten doorpruttelen en voeg dan het banaanyoghurtmengsel toe. Laat alles nog een minuutje zachtjes doorkoken en blijf goed roeren zodat het niet aan de bodem aankoekt.
  4. Zet de pan in koud water om het mengsel af te laten koelen.

Bodem + vulling = kwarktaart

Als het mengsel zo dik is, dat er vruchtjes op kunnen blijven liggen, kun je het in de springvorm schenken. Wacht hier niet te lang mee, anders stijft het kwarkmengsel op in de pan en kun je het niet meer overdoen naar de springvorm!

Laat de kwarttaart minstens een uur in de koelkast opstijven en afkoelen.

Versier de taart kort voor het opdienen met plakjes banaan en partjes mandarijn (als je dit eerder doet, besprenkel de vruchten dan met wat citroensap tegen het verkleuren).

Strooi er eventueel nog wat kaneelpoeder over.

Smullen maar! (En probeer ook eens oma’s appeltaart of veganistische appeltaart.)

4 Reacties

  1. Leuk artikel. Ik heb meegekregen dat het complimentendag was, maar heb er op de dag zelf weinig mee gedaan. Op mijn werk (onderwijs) ben ik er de hele dag bewust mee bezig. Je ziet dat vrijwel iedereen hier gevoelig voor is.

Reageer

Geef een reactie
Voer je naam in