Home spelen Veilig boomklimmen

Veilig boomklimmen

4376

In bomen klimmen

Kinderen klimmen graag in bomen. Dat is goed voor hun motoriek en zelfvertrouwen. Leer hier de basisregels voor veilig boomklimmen!

Sta jij soms ook met samengeknepen billen te kijken naar je kind daar hoog op die tak die een beetje kraakt? Wees als ouder niet angstig, je draagt dat over waardoor je kind onzeker kan worden. Als jouw kroost weet hoe het moet klimmen, wordt het risico om te vallen beperkt. Een hulpmiddel zijn de volgende klimregels:

  1. Natregel nat is glad, vooral als er mos op zit. Als het heeft geregend, worden de stammen en takken erg glad. Test voorzichtig of je gaat uitglijden. Bij glibberigheid niet klimmen.
  2. Stamregel: blijf zo dicht mogelijk bij de stam, de takken zijn hier het dikst en het sterkst. Klim met je gezicht naar de stam.
  3. Kijkregel: dode takken breken snel af. Let goed op of je dode takken ziet, je herkent ze aan een afgeschilferde bast of doordat ze afgebroken zijn. In de lente en zomer moeten er bladeren of naalden aan zitten.
  4. Buigregel: als een tak erg doorbuigt, is de tak waarschijnlijk te dun. Dan kun je beter een dikkere tak proberen of kies een boom die steviger is. Buigende takken kunnen snel breken. Bovenin de boom worden de takken steeds dunner. Ga niet hoger als je merkt dat de takken doorbuigen.
  5. Driepuntsregel: je hebt twee handen en twee voeten om de boom mee vast te houden. Wanneer je met alle vier de punten (ledematen) de boom vasthoudt, ben je het veiligst, maar dan blijf je op dezelfde plek. Als je klimt, zorg je dat je altijd met drie punten contact hebt met de boom.
  6. Buikregel: klim met je buik naar de stam toe. Dan zie je wat je doet en je kunt overal goed bij. Je kunt zelfs de stam omklemmen als dat nodig is.
  7. Durfregel: klim nooit hoger dan je durft. Als je bang bent, krijg je trilbenen en kun je niet veilig meer terug klimmen. Maak er geen wedstrijd van; op de onderste tak zitten is ook prima.

En klim eens mee! Het uitzicht boven is zoveel mooier 🙂

 

Fotocredit:
Boomklimmen in Vondelpark, Antony Antony

2 Reacties

Reageer

Geef een reactie
Voer je naam in