Home moestuinieren Vlinders fruit voeren

Vlinders fruit voeren

4161

Vlinders dagpauwogen eten fruit

Een aantal vlinders trekken binnenkort weg en kunnen wel wat extra voeding gebruiken. Bijvoorbeeld de atalanta lust graag fruit. Met deze voederbak kun je eenvoudig de fruitminnende vlinders voeren.

Dit is een van de kinderactiviteiten van de online cursus  Moestuinieren met Kinderen.

Sommige vlinders trekken binnenkort weg naar warmer oorden om te overwinteren, dat zijn de zogeheten trekvlinders. Zij kunnen wel wat extra brandstof gebruiken om de grote afstand naar zuidelijk Europa te kunnen overbruggen. Rottend fruit is een welkome aanvullende voedingsbron voor vlinders.

Het volgende fruit is geschikt:

 • Appel
 • Peren
 • Bananen
 • Pruimen
 • Vijgen
 • Druiven
 • Meloenen

Belangrijk is dat het fruit zacht is zodat vlinders de sappen kunnen drinken met hun roltong. Vlinders hebben immers geen kaken. En zorg ervoor dat het biologisch fruit betreft zodat de vlinders geen bestrijdingsmiddelen binnen krijgen.

Zo maak je de voederbak voor vlinders

Deze vlindervoederbak is een leuke knutselactiviteit voor kinderen De fruitschaal voor vlinders ziet er bovendien vrolijk uit.

Wat heb je nodig?

 • Plastic plantenbak
 • Een touw of dik draad van 150 cm
 • Kralen

Zo maak je vervolgens de voederbak voor vlinders:

 1. Neem de plastic plantenbak. Deze moet wel breed zijn, maar niet te diep.
 2. Maak rondom aan de zijkanten een stuk of acht gaatjes waar de touwtjes doorheen komen om hem op te hangen. Je kunt ook wat kleine gaatjes in de bodem maken waardoor regenwater kan weglopen.
 3. Vervolgens rijg je wat kleurige kralen aan de draden waarmee je de vlindervoerbak uiteindelijk wilt ophangen. Je kunt aan de uiteinden van de touwtjes wat tape wikkelen om rafelen te voorkomen zodat het rijgen gemakkelijker gaat.
  Je kunt overigens ook een borduurring gebruiken in plaats van een plantenschaal en deze afdekken met stof.
 4. Dan vul je de voederbak met rottend fruit zoals bananen, ananas, watermeloen en sinaasappel. Zet de schaal met fruit op een zonnige plek, daar houden vlinders van.

Vlinders herkennen

Dan is het wachten tot de vlinders komen die je dan rustig kunt observeren. Behalve de atalanta zijn ook dagpauwogen, gehakkelde aurelia en bont zandoogje gek op fruit. Je ziet ze in het najaar ook vaak in boomgaarden, waar rottend fruit op de grond ligt. Van jouw fruitschaal zullen ze ook dankbaar gebruik maken.

Wil je weten welke soorten je ziet? Dat kan eenvoudig met de app ObsIdentify. Een app voor insecten in Nederland en België die 77 soorten dagvlinders en 1248 nachtvlinders herkent.

Dit is de link voor de app bij Google Play.
Dit is de link voor de app in de App Store.

En zo lok je nachtvlinders.

Bij de Vlinderstichting kun je een herkenningskaart voor vlinders downloaden en eventueel uitprinten.

2 Reacties

 1. Eergisteren vloog er opeens een dagpauwvlinder in mijn huiskamer rond. Geen idee hoe hij binnen kwam maar hij leek wel uit het beeldscherm van de tv te komen. Ik weet niets van vlinders, vandaar dat ik via deze website wat meer info hoop te krijgen.
  Hij leeft nog steeds, ofschoon hij urenlang bewegingloos in de vitrages kan hangen. Ik wist niet wat ik hem te eten moest geven, maar heb nu wat fijngesneden fruit in een plasticbakje op de vensterbank gelegd.
  Ik neem aan dat ik hem niet naar buiten kan brengen omdat hij dan doodgaat van de kou. Of is dit niet zo.
  November is toch geen maand waarin vlinders nog rondvliegen?
  Wat kan ik verder voor hem doen?
  Alvast bedankt voor uw reactie.

  • Beste Inga, beter is de vlinder naar buiten te brengen. Het is een in Nederland overwinterende vlindersoort. Als je hem binnen laat, blijft de vlinder wakker, terwijl er geen nectar te vinden is. Juist dat overleeft hij het waarschijnlijk niet. Zet de vlinder dus buiten op een beschutte plek, dat kan een afdakje zijn, een schuurtje of een holte in een boom. Pak hem nooit bij de vleugels, maar vang hem voorzichtig onder een glas. Ze vinden dan vanzelf een plekje om te overwinteren. Wees niet bang dat het te koud is, deze vlinders kunnen temperaturen van -20°C hebben. En excuses voor het late antwoord, ik heb zelf griep en ben nu niet de snelste…

Reageer

Geef een reactie
Voer je naam in