Home eten Veganistische appeltaart met noten en spijs

Veganistische appeltaart met noten en spijs

Appeltaart met Sinterklaas

Sinterklaasavond wordt lekkerder met zelfgebakken lekkernijen. Als voorproefje een appeltaart met spijs en noten voor alvast een vleugje Sinterklaas. Zonder zuivel of ei en tóch erg lekker.

Ik houd van taart en koekjes, maar vind het altijd fijn om deze te bakken zonder ei of zuivel. Ei lijkt onschuldig, maar zorgt toch voor dierenleed. Ook biologische eieren. Lees er hier meer over.

Dat is ook zo met melk. Hier beschrijf ik waarom ook biologische melk niet diervriendelijk is. Je mag zelf kiezen of je wel of geen ei dan wel zuivel gebruikt natuurlijk. Ikzelf ben niet volledig vegan als ik eerlijk ben. Maar waar het kan, beschrijf ik graag een veganistische variant die dan net zo lekker blijkt te zijn.

Voor de spijs heb ik een vegan en niet-vegan variant beschreven. Jij mag kiezen. Als je met spijs wilt bakken, adviseer ik je de spijs een dag van tevoren te maken. Dan is de amandelspijs nog lekkerder. Direct verwerken kan ook.

Als slagroom op de taart koos ik – je raadt het al – óók voor een veganistische variant. Probeer maar eens.

12 grote punten appeltaart

Ik koos voor een taartvorm van 24 cm waaruit je 12 flinke punten kunt snijden.
De appeltaart bak je in anderhalf uur. De voorbereiding kost je ongeveer een dik kwartier. Na het bakken moeten jullie nog even geduld hebben, want het afkoelen duurt een uurtje. Maar waarom zo lang wachten? Warme appeltaart is ook heerlijk!

Keukenspullen nodig voor de appeltaart

  • Oven
  • 2 grote kommen of pannen
  • Deegroller
  • Keukenweegschaal
  • Taartvorm 24cm
  • keukenfolie

Wat zijn de ingrediënten van deze veganistische appeltaart?

Voor de taart en vulling

  • 370 gram bloem
  • 225 gram plantaardige bak en braad van bijv. Healthy Planet (EKO)
  • 4 theelepels bakpoeder
  • 200 gram lichte bruine basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Een snufje zout
  • 4 eetlepels plantaardige melk
  • 6 appels (1 kilo)
  • 1 middelgrote citroen
  • 15 gram suiker
  • 1,5 eetlepel kaneel
  • 70 gram rozijnen
  • 3 el griesmeel
  • citroenrasp
  • 1 eetlepel maïzena of custardpoeder
  • 1 pakje cashewnoten, ongezouten
  • 1 pakje hazelnoten
  • 1 pakje amandelen
  • 1 pakje pinda’s
  • 1 pakje pistachenoten zonder schaal

Voor de amandelspijs in de taart (niet vegan, 300 gram)

  • 150 gram amandelmeel
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • ½ ei
  • citroenrasp van ¼ citroen (optioneel)

En kies je liever vegan amandelspijs (300 gram), dan zijn het de volgende ingrediënten:

  • 150 gram amandelmeel
  • citroenrasp van een halve citroen + een theelepel citroensap
  • 3 eetlepels rijststroop
  • eventueel wat druppels vanille essence

Ingrediënten veganistische slagroom

  • 4 eetlepels plantaardige melk
  • 2-4 eetlepels zoetmiddel, bijvoorbeeld stevia
  • 1/2 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel maïzena
  • 125 milliliter zonnebloemolie

En nu gaan we bakken!

Begin met de spijs als je die niet een of meerdere dagen van tevoren maakte, zodat die kan rusten.

Zo maak je amandelspijs (vegan)

  1. Doe de amandelmeel en de citroensap in een kom.
  2. Voeg daar de vanille essence en de rijststroop toe.
  3. Roer alles goed door elkaar en kneedt dan met je handen er een bal van.

Je kunt de spijs meteen gebruiken, maar na een aantal dagen afgedekt in de koelkast smaak deze beter. Maak de spijs daarom gerust een aantal dagen van tevoren. Eventueel kun je de amandelspijs in de vriezer bewaren.

En zo maak je amandelspijs met ei (niet vegan)

  1. Doe het amandelmeel en de suiker in een kom en voeg het ei en de citroenrasp toe.
  2. Blijf roeren en mengen tot je het mengsel kunt kneden. Voeg een klein beetje extra ei toe als het te droog blijft.
  3. Kneed het amandelspijs tot een blokje en verpak in vershoudfolie.
  4. Leg het spijs voor het lekkerste resultaat 1 nacht in de koelkast.

En dan nu de taart.

Veganistisch deeg maken gaat als volgt

  1. Meng met de hand in een kom de bloem, vanillesuiker, basterdsuiker, bakpoeder en zout.
  2. Doe de bak en braad met de plantaardige melk erbij en kneed de massa tot deeg.
  3. Is het deeg te droog, voeg dan wat plantaardige melk toe.
  4. Verpak het deeg goed in een natte theedoek en leg het minstens een half uur in de koelkast.

Zo maak je de vulling van de taart

  1. Schil de appels in blokjes.
  2. Pers de citroen uit. Doe het sap zonder pitjes bij de appelstukjes.
  3. Voeg suiker, rozijnen, kaneel en custardpoeder (of maïzena) toe en roer alles goed door.
  4. Laat het mengsel in de koelkast minstens 15 minuten rusten
  5. Verwarm ondertussen de over voor op 175 graden Celsius en maak de amandelspijs.

Nu gaan we alles bij elkaar doen.

Appeltaart bakken

Volg de volgende stappen om de taart te bakken:

  1. Rol het deeg met wat bloem uit met de deegroller
  2. Bekleed de taartvorm met bakpapier
  3. Vet de randen in met plantaardig bakken en braden
  4. Rol driekwart van het deeg uit en bekleed de bodem
  5. Strooi een dun laagje griesmeel op de bodem. Dat neemt het overtollige vocht op zodat de taart niet drassig wordt.
  6. Verdeel de spijs over de bodem, zoveel als je lekker vindt.
  7. Daar weer een dun laagje griesmeel overheen.
  8. Doe dan het mengsel van appel, rozijnen en kaneel erin.
  9. Meng de noten en verdeel dit over de appel. Zorg dat je onder de bovenste rand blijft.
  10. Snijd van de restjes deeg stroken van 1.5cm breed en leg deze kruislings over de taart heen.
  11. Smeer plantaardige melk met een kwastje of lepel op de bovenkant van de taart
  12. Zet de taart ruim een uur in de oven.
  13. Laat de appeltaart een uur afkoelen.

De slagroom op de appeltaart

Appeltaart mét slagroom is het lekkerst 😊 Je kunt veganistische slagroom kopen, maar deze ook zelf maken. Doe het terwijl de taart afkoelt, want deze slagroom heeft een uur nodig om op te stijven!

Vegan slagroom maak je als volgt:

  1. Doe de plantaardige melk, vanille, maïzena en de stevia in een grote beslagkom.
  2. Terwijl met de hand mengt of met de staafmixer langzaam mixt voeg je beetje voor beetje de zonnebloemolie toe.
  3. Zet het goedje een uur in de koelkast en roer het daarna nog een keer goed.

Zo kun je alvast een heerlijke taart maken voor volgende week of oefenen en er volgende week gewoon nóg een maken 😉 Ik denk dat beide taarten zó op zijn. Geniet ervan!

Probeer ook eens deze veganistische kwarktaart met banaan!

Reageer

Geef een reactie
Voer je naam in